Eficacitatea vaccinului Covid-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech a scăzut de la 96% la 84% pe parcursul a șase luni, potrivit datelor publicate miercuri, un declin care ar putea confirma afirmatiile Pfizer conform cărora în cele din urmă va fi necesară o a treia doză.
Advertisment
Datele, care nu au fost revizuite de oameni de știință neimplicați în studiu, sugerează că vaccinul a fost 91% eficient în general pentru prevenirea Covid-19 pe parcursul a șase luni.
În studiul la care au participat peste 44.000 de voluntari eficacitatea vaccinului în prevenirea oricărei infecții cu Covid-19 care provoacă chiar și simptome minore pare să scadă cu o medie de 6% la fiecare două luni după administrare. Acesta a atins un maxim de peste 96% în decurs de două luni de la vaccinare și a scăzut la 84% după șase luni.
Recomandări
Împotriva manifestărilor severe ale bolii, care includ cu niveluri scăzute de oxigen din sânge sau care spitalizări, eficacitatea generală a vaccinului a fost de 97%.
Pentru Paul Offit, medic pediatru și expert în vaccinuri la Spitalul de Copii din Philadelphia, rezultatele sunt „foarte liniștitoare”. Dintre cei peste 23.000 de voluntari care au primit vaccinul, doar unul a dezvoltat o formă severă a bolii în decurs de șase luni, sugerând că două doze de vaccin Pfizer oferă o protecție adecvată, a spus el.
În timp ce datele sugerează că vaccinul Pfizer și BioNTech oferă o protecție durabilă împotriva celor mai grave simptome ale Covid-19, studiul lasă deschisă posibilitatea ca a treia doză să fie în cele din urmă necesară pentru a reduce infecția. Dacă eficacitatea vaccinului continuă să scadă la rata observată în lucrare, ar scădea sub pragul de 50% – un punct de reper pentru utilitatea vaccinului – în termen de 18 luni de la vaccinare.
Aceasta ar susține afirmațiile reprezentanților Pfizer că două doze de vaccin nu vor fi suficiente pentru a oferi protecție pe termen lung. Autoritățile federale americane au susținut că persoanele care au fost complet vaccinate nu au nevoie încă de doze de rapel, ci că continuă să analizeze datele.
Natalie Dean, biostatistician la Universitatea Emory, a declarat că datele indică două posibilități. Fie eficacitatea vaccinului împotriva bolii ușoare scade ușor, fie apariția de noi variante virale a făcut să pară mai puțin eficient. „Este un fel de declin modest, ținând cont ca aceasta cifra este încă ridicată”. Ea a subliniat, de asemenea, că, pe măsură ce sunt colectate mai multe date, vaccinul rămâne eficient în prevenirea bolilor severe.
Eficacitatea vaccinului Moderna
Vaccinul Moderna a fost eficient 90% împotriva manifestărilor simptomatice ale Covid-19 și 95% eficient împotriva bolilor severe după șase luni, a declarat compania într-un comunicat de presă din aprilie.
Johnson & Johnson nu a dezvăluit încă date privind eficacitatea pe șase luni.
Vaccinul Pfizer și varianta Delta
Studiul efectuat pe voluntari din Europa și America, nu spune dacă vaccinul ar putea fi mai puțin eficient împotriva variantei Delta. Pfizer și BioNTech au efectuat propriile studii de laborator, care sugerează că vaccinul ar trebui să poată neutraliza varianta, dar nu există date clinice la scară largă care să confirme această concluzie.
Partenerii noștri