Studiu: Cum văd românii viitorul Uniunii Europene și ce părere au despre planul de redresare

Studiu: Femeile din România se implică în procent de 89% în creșterea copiilor. Bărbații, doar 55%. Situația în alte țări ale UE Sursa: Mediafax Foto
  • Românii sunt, simultan, cei mai optimiști și cei mai pesimiști cetățeni ai Uniunii Europene, potrivit unui sondaj Eurobarometru
  • Românii sunt printre europenii care cred cel mai mult că imaginea UE s-a îmbunătăţit în ultimul an
  • 66% dintre respondenţii la acest sondaj sunt optimişti cu privire la viitorul UE

Românii sunt, simultan, cei mai optimiști și cei mai pesimiști cetățeni ai Uniunii Europene, o spune un sondaj Eurobarometru.

Cetățenii români se numără printre europenii care cred cel mai mult că imaginea UE s-a îmbunătăţit în ultimul an. Astfel, 73% dintre ei au o percepţie pozitivă asupra Planului european de redresare.

Paradoxal însă este faptul că românii sunt și printre cei mai pesimişti în privinţa modului în care vor evolua condiţiile lor de viaţă şi economia naţională în următorul an.

Crește încredera cetățenilor în Uniunea Europeană

Un alt sondaj, comandat de PE și a realizat în perioada noiembrie-decembrie 2020 de Kantar, arată o o creştere cu zece puncte procentuale a numărului de cetăţeni la nivelul UE care au exprimat o opinie pozitivă cu privire la Uniune (50%), comparativ cu toamna anului 2019.

Totodată, 66% dintre respondenţii la acest sondaj sunt optimişti cu privire la viitorul Uniunii.

La sfârșitul anului 2020, oamenii au considerat că lucrurile merg într-o direcţie bună la nivelul UE, comparativ cu propriile țări. Mai mult decât atât, aproape trei din patru respondenţi la nivel european (72%) consideră că planul de redresare al UE ar permite economiei ţării lor să îşi revină mai rapid, în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus.