• Un studiu realizat pe aproximativ 800 de pacienți grav bolnavi de Covid a constatat că mortalitatea a fost redusă prin folosirea a două medicamente pentru artrită.
  • Efectele foarte benefice ale medicamentelor i-a surprins pe specialiști, dat fiind că studiile anterioare au arătat puține beneficii.
  • Tocilizumab și sarilumab au rolul de amortizare a semnalelor transmise de anumite citokine, ținând inflamația sub control.

În urma publicării datelor promițătoare ale unui studiu clinic, care încă nu a fost însă supus unei revizuiri științifice oficiale, guvernul britanic a emis vineri noi orientări, prin care încurajează furnizorii de servicii medicale să utilizeze două medicamente pentru artrită în tratamentul pacienților cu Covid, aflați în stare gravă, informează The New York Times.

Medicamentele tocilizumab și sarilumab au redus rata de deces în rândul pacienților Covid de la terapie intensivă cu aprox. 9%. Cu alte cuvinte, tratamentul timpuriu cu aceste medicamente salvează de la moarte un pacient din 12. Toți pacienții care au fost implicați în studiu au primit medicamentele în termen de 24 de ore de la intrarea la terapie intensivă.

„Este o realizare minunată să afli că medicamentele care sunt disponibile pot fi folosite pentru a salva vieți, în această pandemie”, a declarat dr. Anthony Gordon, anestezist și medic de îngrijire critică la Imperial College Londra.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Aceste medicamente devin unele dintre puținele care, până în prezent, în afară de steroizi ca dexametazona, au redus decesele de Covid într-un studiu clinic bine conceput. (Cei mai mulți dintre participanții la noul studiu au luat și steroizi în timpul șederii în spital).

Scăderea mare a ratei mortalității, arătată în studiul acesta, realizat pe aproximativ 800 de pacienți, i-a luat prin surprindere pe unii experți fiindcă studii anterioare, în care s-au testat efectele medicamentelor tocilizumab și sarilumab, au avut rezultate dezamăgitoare.

Unii medici, cum este, de pildă, dr. Lauren Henderson, reumatolog de la Spitalul de pediatrie din Boston recomandă interpretarea „cu prudență” a acestor rezultate până nu vor fi publicate într-un jurnal de specialitate și vor fi evaluate de comunitatea științific..

Întrucât fiecare studiu de tratament are propriile sale particularități și pacienți diferiți, „este dificil să faci comparație între diferite studii”, a spus dr. Emma Kaplan-Lewis, medic de boli infecțioase din New York.

În timp ce multe tratamente pentru Covid vizează virusul în sine, tocilizumab și sarilumab calmează sistemul imunitar, care, atunci când se declanșează o infecție, poate avea o reacție exacerbată, putând începe să distrugă țesuturile organismului. Acest fapt este responsabil de multe dintre cele mai grave cazuri de Covid.

În mod concret, tocilizumab și sarilumab, care sunt tratamente comune ale artritei, blochează semnalele transmise de citokinele IL-6, ținând inflamația sub control.

Companii precum Roche, Regeneron și Sanofi au întrerupt studiile clinice în care erau testate aceste medicamente atunci când nu s-au constatat beneficiile scontate.

Dar concluziile noului studiu au arătat că, atunci când la regimul tipic de tratament al persoanelor cu Covid aflate în stare gravă s-a adăugat tocilizumab sau sarilumab, pacienții au fost șanse mai mari de supraviețuire. Medicamentele i-au ajutat, de asemenea, pe pacienții cu Covid să se desprindă de mașinile și medicamentele necesare pentru a le susține inima sau plămânii și au putut ieși din spital mai devreme.

Aproximativ o treime din pacienții implicați în studiu au luat, de asemenea, remdesivir, un medicament antiviral.

Chiar dacă noul studiu nu a fost încă verificat de experți pentru a fi publicat într-o revistă științifică, rezultatele sale au fost suficient de convingătoare pentru a determina o schimbare de orientare în Marea Britanie, care a încheiat un parteneriat cu compania Roche, producătorul tocilizumab, pentru a aproviziona spitalele.

Instituțiile medicale sunt încurajate să folosească „tocilizumab sau sarilumab în tratamentul pacienților internați la terapie intensivă cu pneumonie Covid-19”, declară noul ghid al autorităților britanice de sănătate.

Studiile au sugerat că medicamentele au efect mai bun dacă sunt administrate de regulă în prima zi de la admiterea pacientului la terapie intensivă, a spus dr. Kaplan-Lewis. Momentul administrării nu este însă întotdeauna ușor de definit. Pacienții intră la terapie intensivă în diferite stări, iar pragul pentru boli critice poate să nu fie același la mai multe spitale. Și, la fel ca toate celelalte medicamente imunosupresoare, tocilizumab și sarilumab pot crește riscul de infecție cu alte virusuri sau bacterii.

Datele sunt „încurajatoare”, a spus dr. Krutika Kuppalli, medic de boli infecțioase la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud. „Dar cred că, înainte de a începe punerea în aplicare a acestei măsuri pe scară largă, trebuie să înțelegem de ce aceste date arată diferit de alte studii”.