• Senatorul Rand Paul, care a suferit de Covid-19, a postat o comparație interesantă pe Twitter
  • Acesta susține că imunitatea dobândită în urma Covid-19 este mai eficientă decât un vaccin
  • Într-un studiu publicat de The New York Times, specialiștii au analizat diferențele

„Dacă am avut deja Covid-19, mai am nevoie de vaccin?” este întrebarea la care au răspuns specialiștii într-un studiu publicat de The New York Times.

Pe baza știrilor recente despre rezultatele uimitoare ale vaccinurilor experimentale Covid-19 dezvoltate de Pfizer și Moderna, senatorul Rand Paul a scris pe Twitter o comparație provocatoare.

Domnul Paul este unul dintre oamenii care, sătui de izolare și pierderi economice, au apreciat beneficiile contractării coronavirusului.

Senatorul a fost diagnosticat cu Covid anul acesta, iar acum susține că a supraviețui infectării cu Covid oferă mai multă protecție și prezintă mai puține riscuri decât vaccinarea.

„Problema cu această logică este că e dificil de prezis cine va supraviețui nevătămat unei infectări”, a declarat Jennifer Gommerman, imunolog la Universitatea din Toronto, adăugând că „Avantajul principal al unui vaccin este că este previzibil și sigur. A fost adaptat în mod optim pentru a genera un răspuns imun eficient.”.

Imunitate naturală sau vaccin

Răspunsul experților: „Nu știm. Ce știm e că un vaccin pentru Covid-19 e un pariu mai sigur. Vaccinurile pentru unii agenți patogeni, cum ar fi bacteriile pneumococice, induc o imunitate mai bună decât o face infecția naturală. Unele studii sugerează că vaccinurile Covid-19 pot intra în această categorie. Voluntarii care au fost vaccinați cu Moderna aveau în sânge mai mulți anticorpi – un marcator al răspunsului imun – decât persoanele bolnave de Covid-19.

Cu toate acestea, în alte cazuri, o infecție naturală este mai puternică decât un vaccin. De exemplu, a avea oreion – care poate provoca sterilitate la bărbați – generează imunitate pe tot parcursul vieții, dar unele persoane care au primit una sau două doze de vaccin încă suferă de boală. Imunitatea naturală împotriva coronavirusului este din fericire destul de puternică.

Marea majoritate a persoanelor infectate produc cel puțin niște anticorpi și celule imune care pot combate infecția. Și dovezile de până acum sugerează că această protecție va persista ani de zile, prevenind bolile grave, dacă nu chiar reinfectarea.

Sunt tânăr și sănătos. De ce să mă grăbesc în a mă vaccina

Experții au răspuns în unanimitate: Covid-19 este de departe cea mai periculoasă opțiune.

Este clar că un vaccin este mai puțin problematic pentru corp în ceea ce privește recuperarea ulterioară. Sunt riscuri mai mari când iei virusul”, a spus Marion Pepper, imunolog la Universitatea din Washington.

Persoanele obeze sau care au boli precum diabetul sunt deosebit de sensibile la cazurile severe de Covid-19. În medie, virusul pare a fi mai puțin riscant pentru persoanele mai tinere, iar femeile tind să se descurce mai bine decât bărbații. Dar, dincolo de aceste generalizări largi, medicii nu știu de ce unii oameni se îmbolnăvesc foarte mult și mor, în timp ce alții nu au simptome.