• Mai mult de jumătate din râurile de pe Pământ nu mai curg cel puțin o zi pe an, potrivit primei hărți globale detaliate a debitului râurilor, relatează New Scientist.
  • Autorii studiului se așteaptă ca mai multe râuri să sece dacă nu se abordează problemele legate de schimbările climatice și de gestionarea apei.

Multe râuri și cursuri de apă au întreruperi naturale ale debitului lor – de exemplu, râurile din Himalaya care îngheață iarna și râurile din Sahara care seacă pentru perioade lungi între sezoanele ploioase. Însă, alte râuri seacă uneori atunci când oamenii extrag prea multă apă pentru irigarea culturilor sau pentru alte utilizări umane.

Pentru a afla câte râuri au un debit intermitent, Mathis Loïc Messager de la Universitatea McGill din Canada și colegii săi au analizat datele provenite de la 5.600 de stații de măsurare a debitului râurilor la nivel mondial.

Ei au folosit inteligența artificială pentru a prezice probabilitatea unor debite intermitente de-a lungul restului rețelei globale de râuri, pe baza climei, solului, geologiei și a altor factori de mediu din fiecare secțiune.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Pe baza acestor date, au estimat că apa încetează să curgă cel puțin o zi pe an de-a lungul a până la 60% din cei 64 de milioane de kilometri de râuri și cursuri de apă cartografiate din lume.

Chiar și mai multe râuri ar putea începe să sece în viitor, pe măsură ce schimbările climatice vor determina secete mai severe și mai frecvente în unele regiuni, spune Ton Snelder de la LWP, o firmă de consultanță în domeniul gestionării apei din Noua Zeelandă, care este coautor al studiului.

Acest lucru ar putea fi exacerbat de dezacordurile privind modul de utilizare a apei din râuri, spune el: „Există diferite dorințe cu privire la modul de utilizare a resurselor de apă în aproape toate țările din lume.”

Unele specii ar putea dispărea din cauza dispariției râurilor

În același timp, încălzirea globală ar putea face ca unele râuri intermitente în mod natural să înceapă să curgă continuu. De exemplu, râurile din climatele de obicei reci ar putea îngheța mai puțin, spune Snelder.

Aceste modificări ale sistemelor fluviale ar putea afecta biodiversitatea, spune el: „Echilibrul s-ar putea schimba în favoarea unor specii și ar putea împinge altele spre dispariție locală”.

Mai multe râuri care se usucă ar putea, de asemenea, îngreuna accesul unor comunități la apă suficientă pentru băut, agricultură și alte utilizări importante, spune Snelder.

Cercetătorii speră că studiul va permite o mai bună monitorizare a schimbărilor în ceea ce privește debitele râurilor în viitor și o mai bună reglementare a râurilor, de exemplu prin evitarea preluării unei cantități prea mari de apă din râurile cu debite intermitente.