• Copiii sunt la fel de vulnerabili ca adulții în ceea ce privește contractarea virusului, arată un studiu publicat vineri.
  • Diferența constă în simptomatologia COVID. Cei mici au simptome care durează mult mai puțin decât în cazul adulților.

Cercetarea, publicată în jurnalul medical JAMA, vine la doar o zi după ce Pfizer şi BioNtech au cerut oficial autorizarea de urgență a unei doze mai mici de vaccin, pentru copiii cu vârste între 5 şi 11 ani.

Concret, studiul arată că cei mici tind să fie asimptomatici (52% din copiii sub 4 ani nu au simptome de boală, 50% din copiii cu vârste între 5 şi 11 ani şi 45% din cei care au între 12 şi 17 ani). Prin comparație, doar 12% din adulți au fost asimptomatici.

„Studiul arată că de la începutul pandemiei de COVID, copiii de toate vârstele (inclusiv sugarii şi copiii foarte mici) au risc asemănător de infectare cu SARS-CoV-2 ca şi adulții”, spune medicul Flor Munoz, pediatru şi specialist în Boli infecțioase de la Spitalul de copii din Texas, după ce a citit cercetarea.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Specialiștii recomandă guvernelor şi autorităților să ia în calcul rolul pe care copiii îl joacă în pandemia de COVID, în special în ceea ce privește infectarea cu SARS-CoV-2, precum şi carantinarea şi tratarea acestora.

La cercetare au participat peste 1.200 de copii şi adulți din Utah şi New York (SUA), în perioada septembrie 2020-aprilie 2021.

În ceea ce privește spațiile cu risc mai mare de infecție, cei mai mulţi oameni se îmbolnăvesc acasă.