- Statele Unite ale Americii sunt văzute mai bine decât China, concluzionează un studiu cu oameni din 19 țări.
- De asemenea, Joe Biden pare să fie un lider mai popular decât Xi Jinping.
- Tinerii reprezintă categoria de vârsta cu opinii mai favorabile față de China.
În 19 țări, oamenii văd mai favorabil Statele Unite și pe președintele Joe Biden decât China și pe președintele acesteia, Xi Jinping, concluzionează un studiu efectuat de Pew Research Center. Dar când vine vorba de percepția privind influența relativă a fiecărei țări în lume, în majoritatea națiunilor, un procent mult mai mare de oameni recunosc influența în creștere a Chinei.
Advertisment
SUA sunt în general văzute mai pozitiv decât China
Majoritatea respondenților au o părere favorabilă despre SUA, în timp ce mai puțin de o treime tind să spună același lucru despre China. Cu toate acestea, atitudinile variază foarte mult în cadrul regiunii Asia-Pacific. În Coreea de Sud și Japonia, SUA este privită favorabil de o majoritate covârșitoare din populație. În schimb, în Malaezia și Singapore, mai multe persoane au o părere favorabilă despre China decât despre SUA.
În timp ce opiniile despre SUA și China au rămas în mare parte stabile în ultimul an, atitudinile din unele țări s-au schimbat. Persoanele din Grecia și Italia, de exemplu, văd atât SUA, cât și China mai puțin favorabil astăzi decât în 2021. În Ungaria, care a fost intervievată ultima dată în 2019, opiniile despre SUA sunt în scădere, în timp ce opinia despre China nu s-a schimbat. Tiparul diferă în Polonia, de asemenea chestionată ultima dată în 2019, unde SUA sunt văzute acum mai favorabil decât acum trei ani, în timp ce China este văzută mai puțin favorabil.
Recomandări
Părerile despre Biden rămân mult mai pozitive decât cele despre Xi
În afară de Singapore și Malaezia, oamenii din fiecare națiune intervievată au mai multă încredere în Biden decât în Xi – iar în Polonia și Suedia, diferența este mai mare de 60 de puncte procentuale. Dar, în timp ce mult mai mulți continuă să aibă încredere în Biden, opiniile pozitive cu privire la conducerea sa au luat o turnură descendentă în ultimul an, scăzând cu două cifre în aproape fiecare țară intervievată. Opiniile despre Xi, prin comparație, au rămas în mare parte neschimbate în ultimul an, deși continuă să se situeze la sau aproape de minimele istorice în majoritatea locurilor.
Mai mult de jumătate dintre adulți spun că influența Chinei în lume se consolidează
O medie de 66% din 19 țări afirmă că influența Chinei pe scena mondială devine tot mai puternică, în timp ce doar 32% spun același lucru despre SUA. Această diferență de percepție este cea mai mare în Australia, unde de trei ori mai multe persoane spun că influența Chinei este în creștere, față de cea americană.
Puțini tind să descrie influența Chinei ca rămânând aceeași sau slăbind.Evaluările privind influența globală a Americii variază mult mai mult. În toate țările analizate, o medie de 32% dintre respondenți descriu influența SUA ca fiind din ce în ce mai puternică, în timp ce 37% spun că aceasta rămâne la fel, iar 27% spun că este din ce în ce mai slabă. Spre deosebire de opiniile privind influența Chinei, mai mult de jumătate din publicul dintr-o singură țară – Polonia – consideră că influența SUA este în creștere. În același timp, însă, nu există nici o țară în care mai mult de jumătate să spună că influența SUA este în scădere.
În majoritatea țărilor intervievate, persoanele mai educate sunt mai predispuse să spună că puterea Chinei este în creștere. În aproximativ o treime din locurile intervievate, persoanele mai educate sunt, de asemenea, mai predispuse să spună că influența SUA este tot mai slabă.
În multe țări, persoanele mai tinere tind să aibă o părere mai pozitivă despre China decât persoanele mai în vârstă
În 12 din cele 18 țări analizate, inclusiv în SUA, cei cu vârsta sub 30 de ani au o părere mai favorabilă despre China decât cei cu vârsta de 50 de ani sau mai mult, cea mai mare diferență fiind înregistrată în Japonia. În ceea ce privește opiniile despre SUA, modelul este mai variat. În Australia, Olanda și Suedia, de exemplu, persoanele tinere au o părere mult mai puțin pozitivă despre SUA decât persoanele mai în vârstă. În Malaezia, Singapore și Spania, este adevărat contrariul.
Luate împreună, tinerii din câteva țări – printre care Australia, Belgia, Canada, Suedia și Regatul Unit – sunt atât mai pozitivi față de China, cât și mai puțin pozitivi față de SUA decât adulții mai în vârstă. Coreea de Sud este singurul loc analizat în care tinerii au o părere mai negativă despre China și o părere mai pozitivă despre SUA decât omologii lor mai în vârstă.
Persoanele din dreapta spectrului ideologic au o părere mai favorabilă despre SUA
Nu există, însă, modele ideologice puternice în ceea ce privește opiniile despre China. După observațiie Pew Research Center, persoanele care se plasează la dreapta spectrului ideologic tind să aibă o părere mai favorabilă despre SUA decât cele din stânga. De exemplu, în Grecia, 60% dintre cei de dreapta au o părere favorabilă despre SUA, față de doar 22% dintre cei de stânga. Această tendință poate fi observată și în Australia, Belgia, Canada, Franța, Israel, Țările de Jos, Spania, Coreea de Sud, Suedia și Regatul Unit. (Ideologia nu a fost întrebată în Japonia, Malaezia sau Singapore).
În majoritatea țărilor, persoanele de dreapta și de stânga ideologică au sentimente similare în ceea ce privește China. Excepțiile notabile sunt Ungaria și Italia, unde cei de dreapta sunt mai predispuși decât cei de stânga să vadă China în mod favorabil.
Partenerii noștri