• Persoanele care au avut COVID-19 nu sunt nevoite să facă și a doua doză de vaccin
  • O infecție cu coronavirus poate acționa la fel ca prima doză a vaccinului, spun cercetătorii
  • O singură doză de vaccin a crescut nivelul de anticorpi împotriva mai multor variante diferite de coronavirus cu până la o mie de ori, pentru persoanele care au trecut prin boală

Persoanele care au avut COVID-19 nu sunt nevoite să facă și a doua doză de vaccin, arată noile studii, potrivit LosAngelesTimes.

„Persoanele care au trecut prin boală au nevoie doar de o singură doză pentru a obține imunitate de lungă durată”, a spus George Rutherford, epidemiolog și specialist în boli infecțioase de la UC San Francisco.

Ambele vaccinuri, atât Pfizer, cât și Moderna, necesită o administrare în două etape, la interval de câteva săptămâni. Prima doză are rolul de a întări sistemul imunitar pentru a recunoaște și a ataca proteina indicativă a virusului, în timp ce a doua determină sistemul imunitar să producă un flux de anticorpi.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Cea de-a doua doză este esențială pentru a obține o protecție completă și de lungă durată împotriva virusului, spun specialiștii.

Cu toate acestea, cercetătorii constată din ce în ce mai des că o infecție cu coronavirus poate acționa la fel ca prima doză a vaccinului.

Potrivit unui studiu, realizat de oamenii de știință din Seattle și Montreal, în cadrul căruia au fost examinate atât persoane care au avut deja boala, cât și oameni care nu au avut o infecție cu coronavirus. Datele au fost colectate înainte și după imunizarea cu vaccinul Pfizer sau Moderna.

Cercetătorii au descoperit la cei care au avut deja COVID-19, că o singură doză de vaccin a crescut nivelul de anticorpi împotriva mai multor variante diferite de coronavirus cu până la o mie de ori, dar și că a doua doză nu a oferit niciun beneficiu suplimentar.

Pe de cealaltă parte, persoanele care nu au fost infectate cu SARS-CoV-2 au avut niveluri mai mici de anticorpi după două doze de vaccin, decât persoanele infectate anterior după o singură doză.