• Peste 9.000 de infecții cu Covid au fost legate de meciurile de fotbal de la Euro 2020.
  • În contrast cu Wimbledon, unde arenele au avut o capacitate de până la 100%, dar au fost înregistrate doar 881 de cazuri.

Un studiu susține că evoluția Angliei până în finală „a generat un risc semnificativ pentru sănătatea publică din Marea Britanie”, relatează The Guardian.

Peste 9.000 de infecții cu Covid au fost legate de meciurile de fotbal de la Euro 2020, monitorizate în cadrul programului guvernamental de testare a evenimentelor de masă, iar oamenii de știință au declarat că turneul a generat „un risc semnificativ pentru sănătatea publică”.

O analiză a celei de-a treia și ultima etape a programului de cercetare, publicată vineri, a arătat că peste 85% din toate infecțiile legate de cele 49 de zile de diferite evenimente sportive, muzicale și de divertisment în aer liber au provenit de la cele opt meciuri de la Euro, în special de la semifinală și finală.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Atât de mari au fost diferențele în ceea ce privește infecțiile cu Covid între spectatorii de la Euro și cei care au participat la Wimbledon, un alt eveniment de probă, încât oamenii de știință guvernamentali au evocat ideea ca fanilor fotbalului să li se permită să își ia băuturi la locurile lor, așa cum se întâmplă la campionatele de tenis, pentru a evita aglomerările dense în jurul barurilor.

Studiul, realizat în comun de departamentul de cultură și de Public Health England, a constatat că 9.402 teste Covid pozitive au fost efectuate de la fanii prezenți la meciurile de la Euro, iar 3.036 de persoane au raportat simptome în termen de două zile de la meci, ceea ce indică faptul că era probabil ca acestea să fi fost contagioase la momentul meciului.

„Turneul Euro 2020 și progresul Angliei până în finala Euro au generat un risc semnificativ pentru sănătatea publică în Marea Britanie chiar și atunci când Anglia a jucat în străinătate”, se arată în raport. „Acest risc a apărut nu doar din partea persoanelor care au participat la evenimentul în sine, ci a inclus activitățile întreprinse în timpul călătoriilor și activitățile sociale asociate.”

În contrast cu Wimbledon, unde arenele au avut o capacitate de până la 100%, dar mulțimea combinată de aproximativ 300.000 de persoane a generat doar 881 de cazuri, se arată în studiu: „Echipele de cercetare prezente la fiecare dintre aceste evenimente au raportat diferențe clare în ceea ce privește comportamentul mulțimii și al spectatorilor.”

În afară de problema aglomerației din jurul barurilor, studiul arată că spectatorii de la Euro au devenit treptat mai puțin respectuoși față de regulile privind aspecte cum ar fi măștile, în timp ce finala Anglia – Italia, care a generat aproape jumătate din cazurile de Covid, a fost marcată de dezordine în masă, inclusiv de prezența fanilor fără bilet.

„Euro 2020 a fost o ocazie unică și este puțin probabil să vedem un impact similar asupra cazurilor Covid-19 de la evenimente viitoare”, a declarat Smith. „Cu toate acestea, datele arată cât de ușor se poate răspândi virusul atunci când există un contact strâns, iar acest lucru ar trebui să fie un avertisment pentru noi toți, în timp ce încercăm să ne întoarcem din nou la o normalitate precaută”.