STUDIU. Pfizer anunță că un medicament pentru artrita reumatoidă reduce decesul sau insuficiența respiratorie în cazul Covid-19

Uniunea Europeană a încheiat un nou acord cu Pfizer. Va cumpăra alte 300 de milioane de doze de vaccin anti-Covid Foto: Profimedia

Compania Pfizer a anunţat că medicamentul său pentru artrita reumatoidă, Xeljanz, a redus decesul sau insuficienţa respiratorie la pacienţii spitalizaţi cu Covid-19 din Brazilia.

Pfizer a spus că incidenţa decesului sau a insuficienţei respiratorii a fost de 18,1% la pacienţii trataţi cu acest medicament, comparativ cu 29% la ceilalţi. Efecte adverse grave au apărut la 20 de pacienţi trataţi cu medicament, transmite Reuters.

Xeljanz, care aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori JAK şi tratează, de asemenea, colita ulcerativă a bolii autoimune, nu a fost aprobat pentru utilizare în nicio ţară pentru tratamentul Covid-19 până în prezent.

Rezultatele studiului, care a testat medicamentul în cazul a 289 de pacienţi adulţi spitalizaţi cu boli respiratorii cauzate de coronavirus, au fost publicate în New England Journal of Medicine.