• Varianta de coronavirus descoperită în Africa de Sud poate elimina protecția oferită de vaccinul produs de Pfizer / BioNTech.
  • Studiul a fost realizat de Universitatea din Tel Aviv și cel mai mare furnizor de asistență medicală din Israel, Clalit.
  • Studiul sugerează că vaccinul este mai puțin eficient împotriva variantei sud-africane, comparativ cu coronavirusul original și varianta identificată pentru prima dată în UK.

Varianta de coronavirus descoperită în Africa de Sud poate elimina protecția oferită de vaccinul produs de Pfizer / BioNTech într-o oarecare măsură, a descoperit un studiu realizat în Israel, citat de Reuters.

Studiul a fost efectuat pe 400 de persoane testate pozitiv, la 14 zile sau mai mult după ce au primit una sau două doze de vaccin, față de același număr de pacienți nevaccinați și a constatat că tulpina sud-africană, B.1.351, reprezintă aproximativ 1% din toate cazurile de COVID-19.

Dar în rândul pacienților care au primit două doze de vaccin, rata de prevalență a variantei a fost de opt ori mai mare decât la cei nevaccinați – 5,4% față de 0,7%.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Studiul a fost realizat de Universitatea din Tel Aviv și cel mai mare furnizor de asistență medicală din Israel, Clalit.

Studiul sugerează că vaccinul este mai puțin eficient împotriva variantei sud-africane, comparativ cu coronavirusul original și varianta identificată pentru prima dată în Marea Britanie, care a ajuns responsabilă pentru aproape toate cazurile de COVID-19 din Israel, au spus cercetătorii.

Studiul, făcut pe un eșantion mic de persoane infectate cu varianta sud-africană

„Am constatat o rată disproporționat mai mare a variantei sud-africane în rândul persoanelor vaccinate cu a doua doză, comparativ cu grupul nevaccinat. Acest lucru înseamnă că varianta sud-africană este capabilă, într-o oarecare măsură, să treacă de protecția vaccinului”, a declarat Adi Stern de la Universitatea Tel Aviv.

Cercetătorii au avertizat că studiul a fost făcut pe un eșantion mic de persoane infectate cu varianta sud-africană, din cauza rarității sale în Israel.

Pfizer și BioNTech nu au putut fi contactate imediat pentru comentarii.

Companiile au declarat pe 1 aprilie că vaccinul lor a fost eficient în aproximativ 91% din cazuri.

Unele studii anterioare au indicat că Pfizer / BioNTech este mai puțin puternic împotriva variantei B.1.351 decât împotriva altor tulpini ale coronavirusului, dar a oferit totuși o apărare robustă.

Aproape 53% din populația Israelului a primit ambele doze de Pfizer

În timp ce rezultatele studiului pot cauza îngrijorare, prevalența scăzută a tulpinii din Africa de Sud a fost încurajatoare, potrivit lui Stern.

Aproape 53% din populația de 9,3 milioane a Israelului a primit ambele doze de Pfizer. Țara și-a redeschis în mare măsură economia în ultimele săptămâni, în timp ce pandemia pare să piardă teren, rata infecțiilor, cazurile severe și spitalizările scăzând brusc. Aproximativ o treime dintre israelieni au vârsta sub 16 ani, ceea ce înseamnă că încă nu sunt eligibili pentru vaccinare.