• Unii pacienți vârstnici încă se îmbolnăvesc de Covid în ciuda vaccinurilor, spune un studiu din Marea Britanie.
  • Cercetătorii spun că decesele și spitalizările sunt inevitabile, dar numărul morților vaccinati este încă „foarte mic”.
  • Cercetarea a analizat 52.280 de pacienți spitalizați din 8 decembrie când a început lansarea vaccinului din Marea Britanie.

Cercetătorii spun că decesele și spitalizările sunt inevitabile, dar numărul morților vaccinați este încă „foarte mic”.

Peste 500 de persoane în vârstă au dezvoltat simptome Covid-19 suficient de severe pentru ca acestea să necesite spitalizare la cel puțin trei săptămâni după vaccinare, dintre care 113 au murit ulterior, conform primului studiu detaliat al „eșecului vaccinului” din Marea Britanie.

Cercetarea, comandată de Grupul consultativ științific guvernamental pentru situații de urgență (Sage) și realizată de Consorțiul de caracterizare clinică a coronavirusului isaric, a analizat 52.280 de pacienți spitalizați din 8 decembrie când a început lansarea vaccinului din Marea Britanie., potrivit Financial Times.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Pacienții care au fost vaccinați cu mai mult de trei săptămâni înainte – ceea ce înseamnă că ar fi trebuit să beneficieze de protecție imună împotriva Covid-19 – au reprezentat 1% din eșantionul spitalizat. Aproximativ o cincime din acest grup a murit de boală.

Profesor: „Acestea sunt date din lumea reală care arată că vaccinurile funcționează”

Profesorul Calum Semple de la Universitatea din Liverpool, coordonatorul studiului, a declarat: „Acestea sunt date din lumea reală care arată că vaccinurile funcționează, dar nu este neașteptat faptul că arată și unele eșecuri ale vaccinului – mai ales la populația vârstnică fragilă”. El a adăugat că numărul de oameni care mor astfel este „foarte mic” în comparație cu populația totală vaccinată.

Cercetătorii spun că rezultatele generale arată că vaccinarea reduce considerabil riscul de spitalizare și deces, în concordanță cu rezultatele studiilor clinice, deși proiectarea studiului lor nu le permite să calculeze o cifră generală de eficacitate pentru vaccinuri.

Centrele SUA pentru Controlul Bolilor au publicat săptămâna aceasta un studiu detaliat, controlat de caz, cu 417 pacienți din 24 de spitale, care a constatat că vaccinurile BioNTech / Pfizer și Moderna au fost eficiente cu 94% în prevenirea spitalizării după două doze și 64% după o doză. Majoritatea oamenilor din studiul din Marea Britanie au primit doar prima doză de vaccin Pfizer sau Oxford / AstraZeneca.

CDC: „Cazurile raportate de descoperire a vaccinării vor reprezenta un număr insuficient”

CDC efectuează, de asemenea, un sondaj mai larg despre ceea ce numește „cazuri de descoperire a vaccinurilor” cu Covid-19 în SUA. Până pe 20 aprilie, a primit 7.157 de rapoarte de infecții la persoanele care au fost complet vaccinate, inclusiv 2.078 spitalizări și 88 de decese.

„Cazurile raportate de descoperire a vaccinării vor reprezenta un număr insuficient”, a spus CDC, deoarece datele sunt incomplete și depind de raportarea voluntară. „Niciun vaccin nu este 100% eficient în prevenirea bolilor. Va exista un procent mic de persoane care sunt complet vaccinate, care încă se îmbolnăvesc, sunt spitalizate sau mor din cauza Covid-19. ”

Semple a făcut aceeași observație despre cercetarea britanică. „Credem că aceasta este o poveste despre succesul vaccinului, dar în cadrul publicului larg există suspiciuni cu privire la datele vaccinului”, a spus el, adăugând că studiul a fost un răspuns la „sentimentul unora că nu ne uităm suficient de mult la eșecul vaccinului”.

Prezența virusului nu mai este un factor în cursul ulterior al bolii

„Vorbim despre statistici dar dacă bunica ta a fost vaccinată și a murit mai târziu cu Covid, este o tragedie personală” a spus Dr. Annemarie Docherty de la Universitatea din Edinburgh, coautor al studiului.Studiul a arătat că, printre persoanele spitalizate cu Covid-19, cei care au fost vaccinați au fost la fel de probabil să moară ca și cei care nu au fost. „Aceasta nu este o concluzie surprinzătoare”, a spus doctorul Peter English, un expert independent în vaccinuri, care a analizat rezultatele Isaric înainte de publicare.

„Odată ce începe faza de reacție imunitară a bolii – și de obicei aceasta cauzează boala suficient de gravă pentru a necesita internarea în spital – prezența virusului nu mai este un factor în cursul ulterior al bolii”, a explicat el. „În acest moment, tratamentele care atacă virusul au o valoare mică sau deloc.”