STUDIU. Vaccinul Pfizer, „principalul motor al declinului infectărilor”. Are o eficienţă de peste 95% împotriva Covid-19

  • Vaccinul Pfizer/BioNTech are o eficienţă de peste 95% împotriva Covid-19
  • Studiul evidenţiază „beneficiile pentru sănătatea publică”
  • Cercetătorii au văzut că serul a fost „principalul motor al declinului infectărilor

Vaccinul Pfizer BioNTech are o eficienţă de peste 95% împotriva Covid-19. Un studiu publicat în revista medicală ”The Lancet,” evidenţiază „beneficiile pentru sănătatea publică ale unui program naţional de vaccinare”.

Studiul arată că vaccinul este „extrem de eficient” la persoanele cu vârsta peste 16 ani la şapte zile după a doua doză. Aceste niveluri de protecţie rămân similare și în rândul celor peste 85 de ani. Dar scad semnificativ atunci când oamenii primesc doar una dintre cele două doze.

Acest studiu „arată importanţa unei vaccinări complete la adulţi, cu două doze,” subliniază autorii. Potrivit acestora, o singură doză ar putea oferi şi o protecţie mai scurtă, mai ales odată cu apariţia unor variante mai rezistente la vaccin.

Cercetătorii au observat că în Israel, ţara campioană mondială la vaccinare, serul celor de la Pfizer a fost „principalul motor al declinului infectărilor cu Covid-19”.

Cu toate acestea, trebuie să fim prundenţi când vine vorba de generalizarea acestor concluzii pentru alte state, deoarece viteza programelor de vaccinare şi evoluţia pandemiei diferă de la o ţară la alta.