• Un studiu recent arată că vulcanii de pe Marte ar fi putut erupe acum aproximativ 50.000 de ani
  • Erupția se presupune că a avut loc într-o regiune în care au fost identificate cutremure de curând.
  • Aceste noi descoperiri cresc speranțele că Planeta Roşie oferă condiţii favorabile pentru proliferarea vieţii microbiene

Studiile anterioare au sugerat că pe Marte s-ar fi produs mai multe erupţii vulcanice minore până acum aproximativ 2,5 milioane de ani.

Un studiu recent arată însă că vulcanii de pe Marte ar fi putut erupe acum aproximativ 50.000 de ani, relatează EurekAlert.

Acest lucru este sugerat de depozitele întunecate din jurul unei fisuri vulcanice din regiunea Elysium Planitia, pe care o echipă condusă de planetologul David G. Horvath de la Universitatea din Arizona o consideră drept cenușă vulcanică proaspătă.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

După cum raportează grupul de lucru în revista „Icarus”, datele despre depozite sugerează că acestea sunt rămășițele unui nor de cenușă vulcanică, care a erupt în trecut din această fisură. Craterul se estimează că are o vârstă cuprinsă între 46.000 și 222.000 de ani. Ar fi cel mai tânăr depozit vulcanic cunoscut de pe Marte și asta ar putea însemna că vulcanii din această zonă de pe Planeta Roșie sunt încă activi.

Fisura vulcanică face parte din sistemul denumit Cerberus Fossae, care a produs fluxuri de lavă în ultimii 2,5 milioane de ani. Însă depozitul nou descoperit este diferit de acestea. A coborât aproape simetric în jurul fisurii și formează un strat gros de câteva zeci de centimetri.

Este un depozit relativ nou de cenuşă şi roci vulcanice, deasupra unor fluxuri de lavă solidificată. După cum raportează echipa lui Horvath, acest depozit nu numai că seamănă cu structuri mult mai vechi de pe Lună și de pe Mercur, dar și cu cenușa vulcanică de pe Pământ, precum cea care a acoperit orașul Pompei.

Seismometrul modulului InSight NASA a furnizat dovezi ale unei activități vulcanice încă în curs

Seismometrul modulului InSight, aparţinând NASA, care investighează activitatea tectonică a Planetei Roşii încă din 2018 și care a înregistrat două cutremure în regiunea din jurul Cerberus Fossae, a furnizat, de asemenea, dovezi ale unei activități vulcanice încă în curs.

Deocamdată, experții nu pot decât să speculeze despre cauza erupției. După părerea geologului Pranabendu Moitra de la Universitatea din Arizona, magma ar fi putut intra în contact cu apa de sub scoarța marțiană și a declanșat o explozie.

Nu în ultimul rând, locul erupției este la doar aproximativ zece kilometri de craterul Zunil, cel mai tânăr crater de impact de pe Marte, cu diametrul de 10 km, produs de impactul cu un meteorit. Acest impact este aproape la fel de vechi ca și erupția, care ar fi putut fi declanșată de undele seismice produse la impactul cu meteoritul.

Aceste noi descoperiri cresc speranțele că Planeta Roşie oferă condiţii favorabile pentru proliferarea vieţii microbiene.

„Interacțiunea magmei ascendente cu substratul de gheață din această regiune ar fi putut oferi condiții favorabile pentru viața microbiană, destul de recent, și crește posibilitatea existenței vieții în această regiune”, a spus Horvath.