SUA a parafat o declarație pentru interzicerea avortului, alături de guvernele din 32 de state

sua-protest-avort Foto: Profimedia
  • Administrația Trump a semnat o declarație anti-avort, împreună cu guvernele din 32 de țări.
  • Unele state din SUA au interzis deja avortul.
  • În America, femeile protestează neîncetat.

Administrația Trump a semnat, joi, o declarație anti-avort alături de 32 de state membre în Organizația Națiunilor Unite, dintre care multe sunt regimuri autoritare sau văzute ca democrații defectuoase, măsură care reformulează drastic politica externă a SUA înainte de alegerile prezidențiale.

Mai exact, este vorba despre „Declarația Consensuală de la Geneva”, care solicită statelor să promoveze drepturile femeilor fără a avea accesul la avort. Această măsură face parte dintr-o campanie a administrației Trump, condusă de secretarul de stat Mike Pompeo, care vizează schimbarea politicii externe americane într-una conservatoare, deși acest demers ar putea duce la ruperea relațiilor cu aliații occidentali, potrivit The Guardian.

„Sub conducerea lui Donald Trump, SUA au apărat demnitatea vieții umane. El a făcut-o mai bine ca oricare alt președinte din istorie”, a declarat Mike Pompeo. În SUA au loc mai multe proteste ale femeilor vizavi de această acțiune.

Curtea Constituțională a Poloniei a interzis deja avortul

Conform sursei citate, câteva dintre statele care au parafat declarația anti-avort, alături de SUA, sunt: Arabia Saudită, Bahrain, UAE, Irak, Sudan, Sudanul de Sud, Libia, Brazilia, Egipt, Ungaria, Indonezia, Uganda.

Mai mult, din Europa, Polonia, Ungaria și Belarus au aderat la acest document. Curtea Constituțională a Poloniei este așteptată să dea o hotărâre care ar putea duce la interzicerea aproape totală a avortului, acesta fiind permis doar în caz de viol sau incest, dacă sănătatea mamei este în pericol sau dacă fătul are probleme grave.