• Statele Unite au declarat marți că Rusia nu respectă Noul Tratat de reducere a armelor strategice (START).
  • Moscova a anunțat la începutul lunii august că suspendă inspecțiile americane la siturile sale militare în cadrul Noului START.
  • Rusia a amânat pe termen nedefinit discuțiile în cadrul Noului START care trebuiau să înceapă pe 29 noiembrie la Cairo, acuzând Statele Unite de toxicitate și animozitate”.

Statele Unite au declarat marți că Rusia nu respectă Noul Tratat de reducere a armelor strategice (START), ultimul tratat de limitare a armelor rămas în vigoare între cele două mari puteri nucleare ale lumii, în timp ce tensiunile cresc din cauza războiului din Ucraina. Răspunzând la o solicitare a Congresului, Departamentul de Stat a reproșat Rusiei că a suspendat inspecțiile și a anulat discuțiile, dar nu a acuzat rivalul său din timpul Războiului Rece că și-a extins focoasele nucleare dincolo de limitele convenite.

Rusia nu își respectă obligația prevăzută de Noul START de a facilita activitățile de inspecție pe teritoriul său”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, acuzând că refuzul Moscovei amenință viabilitatea controlului armelor nucleare între SUA și Rusia”.

„Rusia are o cale clară pentru a reveni la conformitatea deplină. Tot ceea ce trebuie să facă Rusia este să permită activitățile de inspecție pe teritoriul său, așa cum a făcut-o ani de zile în cadrul Noului Tratat START, și să se întâlnească într-o sesiune a Comisiei consultative bilaterale”, a spus el, referindu-se la discuțiile oficiale instituite în cadrul tratatului.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Nu există nimic care să împiedice inspectorii ruși să călătorească în Statele Unite și să efectueze inspecții”.

Moscova a anunțat la începutul lunii august că suspendă inspecțiile americane la siturile sale militare în cadrul Noului START. Aceasta a declarat că răspunde obstrucționării americane a inspecțiilor de către Rusia, acuzație negată de Washington. Diplomația dintre cele două puteri a fost redusă la minimum în ultimul an, în timp ce Statele Unite conduc o campanie de pedepsire economică a Rusiei și înarmează Ucraina cu miliarde de dolari în arme, în timp ce aceasta luptă împotriva unei invazii din partea Moscovei.

Președintele rus Vladimir Putin a lansat amenințări voalate de a folosi arme nucleare în Ucraina, reînviind temerile din epoca Războiului Rece cu privire la un război apocaliptic. Rusia a amânat pe termen nedefinit discuțiile în cadrul Noului START care trebuiau să înceapă pe 29 noiembrie la Cairo, acuzând Statele Unite de „toxicitate și animozitate”.

Faceți lumea mai sigură

Președintele Joe Biden, la scurt timp după preluarea mandatului, a prelungit Noul START cu cinci ani, până în 2026, oferind timp pentru negocieri și păstrând în același timp ceea ce administrația democrată consideră a fi un tratat existent important.

Administrația anterioară a lui Donald Trump a rupt acordurile anterioare de control al armelor și a ezitat să păstreze Noul START în forma sa actuală, afirmând că orice tratat nuclear trebuie să includă și China, al cărei arsenal crește rapid, dar este încă semnificativ sub cel al Rusiei și al Statelor Unite. Administrația Biden a indicat că dorește să păstreze Noul START, spunând că tratatul a fost menit „să facă lumea mai sigură”.

„Pentru a respecta pe deplin promisiunea tratatului, asigurându-se că acesta rămâne un instrument de stabilitate și predictibilitate, Rusia trebuie să implementeze pe deplin și să își respecte obligațiile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Parlamentarii republicani, care au preluat controlul Camerei Reprezentanților în ianuarie, îi ceruseră secretarului de stat Antony Blinken să raporteze până marți dacă Rusia a încălcat Noul START. Într-o scrisoare de săptămâna trecută, șefii republicani ai comisiilor pentru afaceri externe, servicii armate și informații au afirmat că acțiunile și declarațiile Rusiei „ridică cel puțin serioase probleme de conformitate”.

Noul START, semnat de președintele de atunci, Barack Obama, în 2010, când relațiile erau mai cordiale, a restricționat Rusia și Statele Unite la un maxim de 1.550 de focoase nucleare strategice desfășurate fiecare – o reducere de aproape 30% față de limita anterioară, stabilită în 2002. De asemenea, limitează numărul de lansatoare și bombardiere grele la 800, suficient de rezistente pentru a distruge Pământul.