• SUA au inculpat zeci de persoane și mai multe companii, acuzându-le că au participat la scheme masive de export de tehnologii cu dublă utilizare către Rusia.
  • Departamentul de Justiție a anunțat miercuri cele două cazuri.
  • În cazul în care vor fi condamnați, inculpații riscă fiecare o pedeapsă maximă de 30 de ani de închisoare.

SUA au inculpat zeci de persoane și mai multe companii, acuzându-le că au participat la scheme masive de export de tehnologii cu dublă utilizare către Rusia, unele dintre acestea fiind folosite în războiul Kremlinului din Ucraina. Departamentul de Justiție a anunțat miercuri cele două cazuri.

Unul dintre cazuri implică cinci ruși și doi comercianți de petrol venezueleni, acuzați de participare la evaziune de sancțiuni globale și spălare de bani. În celălalt caz, trei letoni și un estonian, precum și două companii europene sunt acuzați de încălcarea legislației americane privind exporturile în beneficiul Rusiei.

Aceste acuzații dezvăluie două scheme globale distincte de încălcare a legilor americane privind exporturile și sancțiunile, inclusiv prin expedierea de tehnologii militare sensibile de la producătorii americani – inclusiv tipurile găsite în structurile de arme rusești confiscate în Ucraina – și încercarea de a reexporta în Rusia un sistem de mașini cu potențiale aplicații în programe de proliferare nucleară și de apărare”, a declarat procurorul general Merrick Garland într-un comunicat.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM

Un rechizitoriu de 12 capete de acuzare, publicat miercuri în Brooklyn, New York, îi identifică pe rușii Yury Orekhov, 42 de ani, Artem Uss, 40 de ani, Svetlana Kuzurgasheva, 32 de ani, Timofey Telegin, 39 de ani, și Sergey Tulyakov, 52 de ani, ca inculpați, alături de cetățeanul spaniol Juan Fernando Serrano Ponce, 47 de ani, și Juan Carlos Soto, a cărui naționalitate și vârstă nu au fost menționate în documentul de acuzare.

Procurorii îi acuză pe Orekhov și Uss că au condus o operațiune de fraudă, export ilegal și spălare de bani cel puțin din 2018 prin intermediul unei companii de comercializare de echipamente industriale și mărfuri pentru care Orekhov a fost director executiv, iar Uss este proprietarul acesteia.

Folosind compania ca paravan, cei doi, cu ajutorul co-conspiratorilor lor, au achiziționat microprocesoare sensibile utilizate în avioane de luptă, sisteme de rachete, muniții inteligente, radare și sateliți, printre alte utilizări militare, care au fost apoi livrate către companii rusești, inclusiv firme sancționate care deservesc sectorul de apărare al Moscovei.

Documentul de acuzație mai spune că aceștia au folosit compania pentru a face contrabandă cu sute de milioane de barili de petrol din Venezuela către Rusia și China, inclusiv către entități sancționate. Ponce și Soto sunt acuzați că au intermediat afacerile de milioane de dolari între Orekhov și compania lui Uss și compania petrolieră de stat venezueleană PDVSA, plățile fiind adesea direcționate prin intermediul instituțiilor financiare din SUA.

Luni, Orekhov a fost arestat în Germania, iar Uss în Italia, la cererea Statelor Unite, care au declarat că vor începe procesul de extrădare. În cazul în care vor fi condamnați, inculpații riscă fiecare o pedeapsă maximă de 30 de ani de închisoare. Ca urmare, Departamentul de Stat și Trezoreria l-au demis pe Orekhov și companiile sale Nord-Deutsch Industrieanlagenbau GmbH și Opus Energy Trading.

Orekhov și companiile sale au contribuit în mod direct la războiul de agresiune nejustificat al Kremlinului împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken.

Cel de-al doilea act de acuzare a fost publicat marți în Districtul Connecticut, acuzându-i pe letonii Eriks Mamonovs, 33 de ani, și Vadims Ananics, 46 de ani, că au conspirat cu ucraineanul Stanislav Romanyuk, 37 de ani, letonul Janis Uzbalis, 46 de ani, și cu alte persoane pentru a încălca legile și reglementările americane privind exporturile în procesul de contrabandă a unui polizor de jiguri către Rusia.

Un polizor de șabloane este un sistem de mașini de înaltă precizie care poate fi utilizat în programele de proliferare nucleară și de apărare. Din cauza utilizării sale potențiale, exportul tehnologiei fabricate în Connecticut în Rusia necesită o licență, deși nu este necesară pentru vânzările europene, au declarat procurorii.

Acuzația îi acuză de conspirație, încălcarea Legii privind reforma controlului exporturilor, contrabandă cu bunuri din Statele Unite și spălare de bani la nivel internațional, în timp ce Mamonovs este acuzat, de asemenea, de declarații false către Departamentul de Comerț al SUA. Acuzațiile sunt însoțite de pedepse maxime cu închisoarea cuprinse între cinci și 20 de ani.

Autoritățile au declarat că Ananics, Mamonovs și Uzbalis au fost arestați marți în Riga, Letonia, în timp ce Romanyuk a fost arestat în Estonia la 13 iunie. Statele Unite solicită, de asemenea, extrădarea acestora, au declarat procurorii. Arestările lor sunt rezultatul unei anchete care a durat trei ani, potrivit Departamentului de Justiție.

Aceste arestări și confiscarea mașinii de șlefuit gigantice sunt rezultatul unei munci de investigație tenace a agenților noștri speciali și a partenerilor noștri și arată ce se poate realiza prin intermediul acestor parteneriate”, a declarat Matthew Millhollin, agent special însărcinat cu investigațiile de securitate internă din New England, într-o declarație.