• SUA au renunțat la apelurile pentru încetarea focului în conflictul Israel-Hezbollah.
  • Decizia a fost influențată de asasinarea liderului Hezbollah și intensificarea atacurilor israeliene.
  • Washingtonul speră că slăbirea Hezbollah va reduce influența Iranului în regiune.

După săptămâni de eforturi diplomatice intense, menite să asigure o încetare a focului între Israel și militanții Hezbollah, Statele Unite au adoptat o strategie complet diferită, lăsând conflictul să continue în Liban. Cu doar două săptămâni în urmă, atât SUA, cât și Franța cereau o încetare imediată a focului pentru a preveni o invazie israeliană a Libanului. Această inițiativă a fost compromisă de asasinarea liderului Hezbollah, Syed Hassan Nasrallah, de către Israel, precum și de începutul operațiunilor terestre israeliene în sudul Libanului și atacurile aeriene care au vizat structura de conducere a grupului, scrie Reuters.

În prezent, oficialii americani și-au schimbat poziția, susținând acum incursiunile israeliene, argumentând că circumstanțele s-au modificat semnificativ. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat într-o conferință de presă că susținerea pentru Israel în aceste acțiuni este esențială pentru a degrada infrastructura Hezbollah, facilitând astfel o eventuală rezolvare diplomatică a conflictului. Această schimbare de abordare reflectă obiectivele contradictorii ale SUA: să gestioneze o situație din Orientul Mijlociu în continuă intensificare și, în același timp, să slăbească influența Hezbollah, susținut de Iran.

Noua strategie este văzută atât ca practică, cât și ca riscantă. SUA și Israel ar beneficia de pe urma înfrângerii unui inamic comun, Hezbollah, care reprezintă o amenințare constantă la adresa securității Israelului, dar susținerea unei campanii militare extinse de către Israel ar putea duce la un conflict care să scape de sub control. Jon Alterman, un fost oficial al Departamentului de Stat, a subliniat că, deși SUA doresc să vadă Hezbollah slăbit, trebuie să fie conștiente de riscurile de a crea un vid de putere în Liban sau de a provoca un război regional.

Recomandări

TOM HOMAN REVINE
FRICA ÎNGRAȘĂ CONTURILE
QATARUL SE RETRAGE
SCHOLZ E PREGĂTIIT DE VOT
AMENDĂ PE DORINȚĂ
UE SPRIJINĂ UCRAINA

Conflictul recent dintre Israel și Hezbollah a fost declanșat de lansarea de rachete de către grupul libanez asupra pozițiilor israeliene imediat după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, ceea ce a dus la escaladarea tensiunilor. În contextul în care discuțiile de încetare a focului între Israel și Hamas nu au dus la rezultate concrete, Israelul a început să intensifice atacurile împotriva Hezbollah, provocând daune semnificative grupului.

După asasinarea lui Nasrallah, SUA au cerut din nou o încetare a focului, dar guvernul israelian a continuat cu invazia terestră, iar în scurt timp, apelurile pentru încetare a focului din partea Americii au fost abandonate. Unii analiști sugerează că administrația americană a decis să transforme această situație într-o oportunitate, având în vedere potențialele beneficii ale unei acțiuni militare israeliene.

Campania militară israeliană este văzută de către oficialii americani ca o modalitate de a slăbi Hezbollah, cel mai puternic grup militant susținut de Iran, ceea ce ar putea reduce influența Teheranului în regiune și ar diminua amenințarea la adresa Israelului. De asemenea, se crede că o presiune militară susținută ar putea determina Hezbollah să renunțe la arme și să deschidă calea pentru formarea unui nou guvern în Liban, care să limiteze puterea grupului militant.

Cu toate acestea, realizarea unei astfel de schimbări în Liban este considerată complexă. Pe de o parte, mulți libanezi sunt afectați de prezența și influența lui Hezbollah, dar, pe de altă parte, o intervenție militară violentă poate genera mai multe probleme și resentimente.

Oficialii americani subliniază că obiectivul final al acțiunilor lor este implementarea rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, care vizează stabilizarea regiunii și reducerea prezenței armate în sudul Libanului. Deși discuțiile cu părțile implicate pot continua pe fondul conflictului, analiștii avertizează că riscurile pentru o escaladare mai amplă sunt considerabile, mai ales în contextul reacțiilor Iranului.

În ciuda acestor pericole, se pare că diplomația nu va putea opri lupta în curând, iar Israelul își va continua ofensiva în Liban, ceea ce ar putea conduce la o deteriorare și mai gravă a situației regionale.

Citește și