• Alexei Navalnîi a fost cel mai aprig critic intern al președintelui rus Vladimir Putin înainte de a fi încarcerat timp de nouă ani.
  • Miercuri, Navalnîi a postat pe Twitter, prin intermediul avocaților săi, că i s-a ordonat să petreacă încă 15 zile în izolare.
  • Departamentul de Stat a declarat că „insistența Moscovei de a-l hărțui în continuare nu face decât să evidențieze nesiguranța și teama față de cei care spun adevărul”.

Autoritățile ruse au încălcat drepturile liderului opoziției Alexey Navalnîi, încarcerat, restricționându-i contactele cu avocații și supunându-l în mod repetat la izolare, au declarat Statele Unite.

Navalnîi – care a fost cel mai vocal critic intern al președintelui rus Vladimir Putin înainte de arestarea sa – ispășește nouă ani de închisoare pentru o serie de acuzații despre care spune că sunt motivate politic.
„Statele Unite sunt profund îngrijorate de interferența din ce în ce mai mare și arbitrară a guvernului rus în ceea ce privește drepturile lui Alexei Navalnîi”, a afirmat Departamentul de Stat al SUA într-o declarație făcută vineri seara târziu.

Agenția americană a afirmat că autoritățile penitenciare ruse au intervenit în accesul lui Navalnîi la apărare juridică prin supravegherea întâlnirilor acestuia cu avocații săi și prin întârzierea schimburilor de documente și a comunicării între aceștia.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„Această interferență, împreună cu redirecționarea sa repetată către izolator pentru presupuse infracțiuni minore, este o dovadă suplimentară de hărțuire motivată politic”, a declarat Departamentul de Stat. În ultimele săptămâni, liderul opoziției, în vârstă de 46 de ani, care este încarcerat în apropiere de orașul Vladimir, la aproximativ 200 de kilometri de Moscova, a declarat că a fost plasat în izolator în mai multe rânduri ca pedeapsă.

Miercuri, Navalnîi a postat pe Twitter, prin intermediul avocaților săi, că i s-a ordonat să petreacă încă 15 zile în izolare, ceea ce, potrivit acestuia, a fost a patra oară când a fost plasat în izolare în închisoare. Descriind arestarea lui Navalnîi ca fiind „deja rușinoasă”, Departamentul de Stat a declarat că „insistența Moscovei de a-l hărțui în continuare nu face decât să evidențieze nesiguranța și teama față de cei care spun adevărul”. La mijlocul lunii august, Navalnîi a lansat un apel din celula sa de închisoare pentru ca Occidentul să impună sancțiuni mai dure oligarhilor ruși.

Imagini ale liderului opoziției, publicate săptămâna trecută de presa rusă independentă, îl arătau emaciat și epuizat. Asistenții săi au tras, de asemenea, un semnal de alarmă, spunând că noile restricții de comunicare din închisoare îi împiedică să știe ce se întâmplă cu el. Navalnîi a supraviețuit în mod miraculos unei tentative de otrăvire pe un zbor intern în Siberia în august 2020, după care a fost transportat pe calea aerului în Germania pentru luni de tratament medical înainte de a se întoarce voluntar în Rusia.

La întoarcere, el a fost imediat arestat pentru că a încălcat condițiile de eliberare condiționată pe care le avea. La jumătatea lunii august, Navalnîi a lansat un apel din celula sa de închisoare pentru ca Occidentul să impună sancțiuni mai dure oligarhilor ruși.

Imagini ale liderului opoziției, publicate săptămâna trecută de presa rusă independentă, îl arătau emaciat și epuizat. Asistenții săi au tras, de asemenea, un semnal de alarmă, spunând că noile restricții de comunicare din închisoare îi împiedică să știe ce se întâmplă cu el.

Navalnîi a supraviețuit în mod miraculos unei tentative de otrăvire pe un zbor intern în Siberia în august 2020, după care a fost transportat pe calea aerului în Germania pentru luni de tratament medical înainte de a se întoarce voluntar în Rusia. La întoarcere, el a fost imediat arestat pentru că a încălcat condițiile de eliberare condiționată pe care le avea.