• Oamenii de știință spun că lumea riscă să rateze obiectivul dacă nu se fac reduceri rapide și profunde.
  • Parlamentarii democrați și-au petrecut ultimele zile la summit încercând să susțină angajamentul SUA față de obiectivele sale privind clima.
  • Congresmanul John Curtis, care conduce o delegație de republicani la summit, a declarat pentru Reuters că se opune ajutorului pentru climă.

Câteva țări s-au împotrivit menționării unui obiectiv global de limitare a încălzirii la 1,5 grade Celsius în textul oficial al summitului COP27 din Egipt, a declarat sâmbătă, în cadrul conferinței, trimisul special al SUA pentru climă, John Kerry.

Aveți perfectă dreptate. Sunt foarte puține țări, dar puține, care au ridicat problema de a nu menționa acest cuvânt sau acel cuvânt”, a spus Kerry, întrebat despre opoziția unor guverne față de menționarea obiectivului de 1,5C. Dar faptul este că, în Glasgow care a fost adoptat, limbajul este acolo. Și știu că … Egiptul nu intenționează să fie țara care găzduiește o retragere de la ceea ce s-a realizat la Glasgow”, a spus Kerry, referindu-se la summitul COP de anul trecut din Scoția.

Guvernele lumii au convenit în 2015, în timpul unui summit al ONU desfășurat în Franța, să încerce să limiteze creșterea medie a temperaturii globale la 1,5C, un acord denumit Acordul de la Paris, care a fost considerat un progres în ceea ce privește ambiția internațională în domeniul climei. Cu toate acestea, emisiile de gaze cu efect de seră au crescut de atunci, iar oamenii de știință spun că lumea riscă să rateze obiectivul dacă nu se fac reduceri rapide și profunde. Depășirea pragului de 1,5C riscă să declanșeze cele mai grave consecințe ale încălzirii globale.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ

Multe țări în curs de dezvoltare au cerut crearea unui fond pentru pierderi și daune” care ar putea distribui bani către țările care se luptă să se recupereze în urma dezastrelor. Kerry a declarat că Statele Unite nu vor sprijini înființarea unui astfel de fond și că, în schimb, consideră că ar trebui folosite platformele existente.

Este un fapt bine cunoscut faptul că Statele Unite și multe alte țări nu vor stabili … un fel de structură juridică legată de despăgubiri sau de răspundere. Acest lucru pur și simplu nu se va întâmpla”, a spus el. Vom găsi o modalitate, sunt convins, de a putea avea aranjamente financiare care să reflecte realitatea modului în care vom face față cu toții crizei climatice”.

Parlamentarii democrați și-au petrecut ultimele zile la summit încercând să susțină angajamentul SUA față de obiectivele sale privind clima și să asigure țările că Washingtonul își va respecta promisiunile făcute la summiturile anterioare privind clima.

Ei au promovat adoptarea în Congres a Legii privind reducerea inflației, care a deblocat peste 300 de miliarde de dolari în cheltuieli interne legate de climă.

Aceștia au adăugat că vor face presiuni pentru adoptarea unei legislații care să îi permită lui Biden să își îndeplinească promisiunea de finanțare pentru climă de 11,4 miliarde de dolari pe care a făcut-o anul trecut la discuțiile de la Glasgow privind clima. Această sarcină ar putea fi complicată într-un Congres divizat din punct de vedere politic.