SUA anunţă că vrea dialog cu Rusia şi garanţii reciproce de apărare

President Joe Biden arrives to speak at a news conference after meeting with Russian President Vladimir Putin, Wednesday, June 16, 2021, in Geneva, Switzerland. (AP Photo/Patrick Semansky) Sursă: Mediafax Foto (AP Photo/Patrick Semansky)
  • Administraţia Joseph Biden a anunţat, luni seară, după o conversaţie între oficiali din SUA şi Rusia, că este pregătită să se implice în contacte diplomatice cu Moscova.
  • Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joseph Biden pentru Securitate Naţională, a discutat luni cu Iuri Uşakov, consilierul pentru Afaceri Externe al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Administraţia Joseph Biden a anunţat, luni seară, după o conversaţie între oficiali din SUA şi Rusia, că este pregătită să se implice în contacte diplomatice cu Moscova pentru ajungerea la noi acorduri de securitate, cerând însă garanţii reciproce.

Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joseph Biden pentru Securitate Naţională, a discutat luni cu Iuri Uşakov, consilierul pentru Afaceri Externe al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

„Astăzi, Jake Sullivan a vorbit cu Iuri Uşakov, consilier pentru Relaţii Externe al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. A transmis disponibilitatea SUA de a se implica în diplomaţie, prin canale multiple, inclusiv la nivel bilateral, prin Consiliul NATO-Rusia şi prin intermediul Organizaţiei pentru Securitate şi Apărare în Europa (OSCE)”, anunţă Preşedinţia SUA, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.

Jake Sullivan „a transmis clar că orice dialog cu Rusia trebuie să fie bazat pe reciprocitate, să abordeze preocupările noastre privind acţiunile Rusiei şi să aibă loc în coordonare deplină cu aliaţii şi partenerii noştri europeni. De asemenea, a notat că orice progrese substanţiale se pot produce doar într-un mediu de reducere a tensiunilor, mai degrabă decât într-un mediu de escaladare a tensiunilor”, subliniază Casa Albă.