• Hackerii, ce au legătură cu principala agenție de informații din Rusia, au atacat un sistem de e-mail
  • Hackerii au avut drept țintă rețeaua mai multor grupuri și organizații care militează pentru drepturile omului și care i-au adus critici președintelui rus Vladimir Putin
  • Atacul a avut loc cu trei săptămâni înainte ca președintele american Joe Biden să se întâlnească cu Putin la Geneva, moment în care tensiunile au crescut între cele două națiuni

După ce au atacat sistemul, hackerii au trimis e-mailuri către mai mult de 3.000 de conturi din peste 150 de organizații care primesc notificări din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Compania Microsoft consideră că atacul hackerilor este recent și încă în curs, scrie Nytimes.com.

E-mailul a fost implantat cu un cod care să le ofere hackerilor acces nelimitat la sistemele informatice ale destinatarilor, de la „furarea datelor până la infectarea altor computere dintr-o rețea”, a scris joi seară Tom Burt, vicepreședinte Microsoft.

Luna trecută, președintele Joe Biden a anunțat o serie de noi sancțiuni împotriva Rusiei și expulzarea diplomaților ruși din cauza unei operațiuni de hacking, numită SolarWinds, care a atacat mai multe agenții guvernamentale și sute de companii importante.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Atacul anterior, care s-a menținut timp de nouă luni, a fost descoperit de o firmă de securitate cibernetică. În aprilie, Joe Biden a declarat că ar fi putut să răspundă în mod mai dur, însă nu și-a dorit să escaladeze vreun conflict cu Rusia.

Cu toate acestea, orice fel de sancțiuni din partea Casei Albe nu a oprit atacurile rușilor asupra SUA.

Microsoft a identificat grupul rus din spatele atacului ca fiind Nobelium și a spus că este același grup responsabil pentru operațiunea SolarWinds. Luna trecută, guvernul american a afirmat că SolarWinds aparține Serviciului de Informații Externe din Rusia.

Printre victimele de anul trecut, s-au numărat Departamentele pentru Securitate Internă și Energie, precum și laboratoarele nucleare.

Președintele Putin a negat implicarea rusă, iar unele știri rusești au susținut că SUA au lansat atacul împotriva lor.