• Liderii Finlandei și Suediei plănuiesc să se întâlnească pe 16 mai și abia apoi să anunțe public planurile de aderare.
  • Kremlinul a avertizat că va fi obligat să ia măsuri de represalii militare-tehnice în acest caz.
  • Jen Psaki, purtător de cuvânt la Casa Albă: „Statele Unite ar sprijini o cerere NATO de către Finlanda și/sau Suedia în cazul în care ar alege să aplice.

Finlanda, vecinul neutru al Rusiei, a anunțat oficial că vrea să adere „fără întârziere” la NATO. La scurt timp
și Suedia și-a exprimat dorința de se alătura Alianței Nord-Atlantice.

Liderii Finlandei și Suediei plănuiesc să se întâlnească pe 16 mai și abia apoi să anunțe public planurile de aderare.

„Este o schimbare majoră în politica de securitate, în condițiile invaziei ruse în Ucraina„, spune analistul de politică externă, Miroslav Tașcu Stavre. „Chiar este un moment de negocieri.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Imediat a reacționat și Kremlinul, care a avertizat că va fi obligat să ia măsuri de represalii militare-tehnice. În același timp, Casa Albă a anunțat că susține intrarea țărilor scandinave în Alinața Nord Altaltică.

Finlanda și Suedia, parteneri apropiați în apărare ai SUA și ai NATO

Jen Psaki, purtător de cuvânt la Casa Albă, a transmis: „Statele Unite ar sprijini o cerere NATO de către Finlanda și/sau Suedia în cazul în care ar alege să aplice. Atât Finlanda, cât și Suedia sunt parteneri apropiați și valoroși în apărare ai Statelor Unite și ai NATO. Sunt sigură că omologii mei NATO ar putea vorbi de o serie de cerințe, inclusiv abordarea unei serii de probleme precum corupția și modul în care ați participa la apărarea alianței colective.”

De la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Finlanda a fost neutră din punct de vedere militar, pentru a evita provocarea Rusiei. Cu toate acestea, războiul din Ucraina a schimbat suficient de mult calculele, astfel încât aderarea la NATO pare acum cea mai bună cale de urmat.