• Acordul propus ar plasa activele minerale și energetice ale Ucrainei sub controlul unui fond de investiții SUA-Ucraina.
  • Acest lucru ar putea împiedica Ucraina să adere la Uniunea Europeană și ar submina planurile sale de integrare europeană.
  • Oficiali ucraineni au descris propunerea drept „tâlhărie” și „nedreptățită”. 

Donald Trump caută controlul SUA asupra tuturor mineralelor rare și activelor energetice ale Ucrainei – inclusiv petrol și gaze – prin noi propuneri extraordinare către Kiev, anunță The Independent.

Cele mai recente propuneri ale lui Trump depășesc cu mult acordul cu minerale care sa prăbușit luna trecută în timpul vizitei dezastruoase a lui Volodimir Zelenski la Casa Albă. Noul acord ar prevedea ca SUA să primească toate redevențele din astfel de active până când Ucraina va achita cel puțin 100 de miliarde de dolari din datoria de război și va preda Kievului doar 50% după aceea – fără a oferi în schimb garanții de securitate împotriva agresiunii ruse. În plus, ar acorda SUA dreptul de veto asupra oricăror vânzări ale resurselor ucrainene către alte națiuni, blocând eventual orice cale viitoare pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Un oficial de la Kiev a descris propunerea pentru Financial Times drept „tâlhărie”. Conform celor mai recente propuneri, toate activele minerale și energetice ale Ucrainei – și infrastructura aferentă, cum ar fi porturile, căile ferate, drumurile și instalațiile de producție – ar fi plasate sub controlul unui nou Fond de investiții pentru reconstrucție SUA-Ucraina, cu sediul în Delaware. Trei dintre cei cinci membri ai consiliului de administrație ai noului fond vor fi aleși de SUA, dând Washingtonului putere de veto deplină asupra vânzărilor de resurse către terți. SUA ar primi toate redevențele de la fond până când Ucraina va achita cel puțin 100 de miliarde de dolari din datoria de război, plus 4% dobândă, moment după care Kievul va primi doar 50% din redevențe. Washingtonul va primi o „ofertă cu drept de primă” pentru investițiile în toate proiectele de infrastructură și resurse naturale, în timp ce Ucraina ar fi împiedicată să intervină în gestionarea de zi cu zi a fondului, a raportat Bloomberg. Profiturile din fond ar urma să fie convertite direct în valută străină, Ucraina urmând a fi făcută răspunzătoare pentru despăgubiri în caz de întârzieri sau dispute, potrivit FT.

Recomandări

SUEDIA AJUTĂ UCRAINA
TRUMP VS. ZELE
CUM ARATĂ NOTELE?
BANI DE LA MUSK
RUSIA ATACĂ HARKOV
ȘI-A ÎNVINS IDOLUL

Trei înalți oficiali ucraineni au declarat pentru presa că este puțin probabil să se semneze un acord săptămâna viitoare, contrar afirmațiilor de la Washington DC. Unul ar fi etichetat noul proiect de propunere al SUA drept „nedrept”, în timp ce altul a descris-o drept „jaf”. Un al treilea oficial a fost citat spunând că Kievul a înrolat o echipă de consilieri juridici pentru a ajuta la examinarea documentului – care ar fi fost livrat Ucrainei weekendul trecut – în timp ce pregătesc o contraofertă.

După o întâlnire a aliaților europeni ai Ucrainei la Paris, joi, pentru a discuta despre o posibilă forță de menținere a păcii, Zelenski a spus că SUA au schimbat „în mod constant” termenii acordului propus de minereuri cu Ucraina – dar a adăugat că nu vrea ca Washington să creadă că Ucraina este împotriva acordului. „Susținem cooperarea cu SUA, nu vrem să dăm un singur semnal care să poată determina SUA să oprească ajutorul pentru Ucraina”, a spus Zelenski, subliniind presiunea exercitată de Washington asupra unui aliat prins într-un război existențial împotriva Rusiei. În timp ce SUA au declarat marți că Rusia și Ucraina au convenit asupra Mării Negre și încetarea focului energetic, oficialii ucraineni au acuzat joi Rusia că a deteriorat infrastructura energetică din Herson cu lovituri de artilerie. „Acum două zile, a fost o noapte în care nu au existat greve în sectorul energetic, astăzi infrastructura energetică din orașul Herson a fost deteriorată de artileria rusă”, a spus Zelenski la Paris. „Cred că SUA ar trebui să răspundă cu acțiuni”.

Zelenski și aliații săi occidentali au acuzat anterior Rusia de „manipulare” asupra acordului, după ce Moscova a cerut ca armistițiul de la Marea Neagră – care va beneficia în mod disproporționat Rusiei – să poată începe doar odată ce sancțiunile occidentale asupra exporturilor de alimente și agricultură au fost ridicate și o bancă cheie reconectată la sistemul de mesagerie Swift. Între timp, se spune că Washingtonul poartă discuții cu Kremlinul cu privire la planurile de a restabili gazul rusesc în Europa prin Ucraina și mai târziu prin conductele Nord Stream, în timp ce predă o acțiune majoră firmelor americane.

Citește și