• Statele Unite au impus sancțiuni pentru deținătorii de pașapoarte ungare începând de la 1 august.
  • Cetățenii ungari nu au nevoie să aplice pentru viză în SUA, dar trebuie să înregistreze această intenție în sistemul ESTA, Electronic System for Travel Authorization.
  • După înregistrare, persoana respectivă obținea dreptul la intrări multiple în SUA timp de doi ani.

SUA au impus sancțiuni pentru deținătorii de pașapoarte ungare începând de la 1 august. Ungaria este una din cele 40 de țări care fac parte din Visa Waiver Program (VWP), și singura pentru care condițiile acordării vizei au fost restricționate.

Cetățenii ungari nu au nevoie să aplice pentru viză în SUA, dar trebuie să înregistreze această intenție în sistemul ESTA, Electronic System for Travel Authorization. După înregistrare, persoana respectivă obținea dreptul la intrări multiple în SUA timp de doi ani. Aceste condiții au fost limitate începând din 1 august la un an și la o singură intrare. SUA au motivat această măsură prin riscuri de securitate privind deținătorii de pașapoarte ungare, riscuri pe care le-au semnalat de mai multe ori guvernului ungar, dar fără răspuns.

Concret, problema o reprezintă miile de cetățenii ungare acordate etnicilor maghiari din alte țări, printre care România, Slovacia și Ucraina, cu condiții mult simplificate față de aplicanții de alte etnii. Nu s-au făcut controale privind antecedentele sau riscurile de securitate ale celor care au cerut cetățenia ungară în acest condiții, iar acest lucru reprezintă un risc pentru cei care profită de înlesnirile VWP, au declarat surse din administrația SUA. La câteva ore după anunț, ministerul de interne ungar a dat un comunicat în care afirmă că SUA cere datele maghiarilor din afara Ungariei care au primit cetățenie. Guvernul ungar a refuzat acest lucru pentru că reprezintă un risc pentru maghiarii de peste granițe, de aceea administrația lui Joe Biden se răzbună prin această măsură.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman a declarat pentru Politico: ”este cu adevărat o zi nefericită. Nu este o evoluție pe care SUA o urmărea sau o urmărește”. În ianuarie anul trecut, SUA a introdus deja limitări pentru deținătorii de pașapoarte ungare născuți în afara granițelor actuale ale Ungariei. În cursul înregistrării în ESTA, ei au fost redirecționați pe o pagină pentru aplicarea pentru viză. Prin noile măsuri, restricțiile se aplică tuturor deținătorilor de pașapoarte ungare, indiferent de locul nașterii.

Citește și