• Rușii sunt acuzați că au dat recompense talibanilor pentru a ucide soldații americani.
  • Donald Trump nu a confirmat faptul că a fost informat cu privire la acest scandal.
  • Oficialii americani au spus pentru Associated Press că liderul de la Casa Albă a aflat de existența recompenselor la începutul anului 2019.

După ce săptămâna trecută s-a scris că oficialii credeau că o unitate a GRU a oferit recompense, mai multe detalii care confirmă informațiile ies la iveală. Totuși, Trump a susținut că „așa-zisele“ informații nu i-au fost furnizate și că „nu sunt credibile“. Ulterior, Casa Albă a oferit declarațiile mai multor angajați care negau că președintele a fost informat.

Investigatorii vorbesc despre noi dovezi care demonstrează că au existat recompense ruse pentru talibanii care au ucis soldați americani. Oficialii americani au interceptat date electronice care arată transferuri financiare mari dintr-un cont bancar controlat de agenția rusă de informații militare într-un cont al unor talibani, dovezi care susțin teoria lor, că Rusia a oferit pe ascuns sume pentru uciderea trupelor americane și ale coaliției în Afganistan, scrie The New York Times.

Deși Statele Unite au acuzat Rusia că a acordat sprijin general talibanilor înainte, analiștii au concluzionat din alte informații că transferurile au fost cel mai probabil parte a unui program de recompense pe care suspecții l-au descris în timpul interogatoriilor. Anchetatorii au identificat, de asemenea, numeroși afgani care făceau parte dintr-o rețea legată de operațiunea rusă suspectată. În plus, unul din bărbați credea că a fost intermediar în distribuirea unei părți din recompense și acum crede că este în Rusia.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Dezvăluirile au venit în dezacord cu afirmația oficialilor de la Casa Albă, cum că informațiile erau prea incerte pentru a-l informa pe președintele Trump. De fapt, informațiile i-au fost furnizate în raportul său zilnic, la sfârșitul lunii februarie, au spus doi oficiali.

În această săptămână, oficialii afgani au adus în discuție despre mai mulți oameni de afaceri care transferă bani prin sistemul „hawala” și care au fost arestați în Afganistan în ultimele șase luni, fiind suspectați că fac parte dintr-un cerc de intermediari care opera între agenția de informații rusească, cunoscută sub numele de GRU, și talibani. 

Pe de altă parte, oficialii americani care au descris și au confirmat detalii despre scandal, au vorbit sub anonimat despre amploarea eșecului administrației Trump în acest caz.

Democrații și republicanii din Senat au fost, de asemenea, informați separat la Casa Albă, marți dimineață. Democrații au spus că problema nu era clară, așa cum a sugerat și Trump, numind-o „farsă“. Pe fondul informațiilor apărute, parlamentarii au spus că sunt profund uimiți de insistența lui Trump că nu știa despre complot și de ofuscarea sa ulterioară când a devenit public.

„Mi se pare inexplicabil, având în vedere aceste afirmații publice evidente. Nu înțeleg de ce președintele nu spune acest lucru poporului american în acest moment și se rezumă pe «nu știu», «nu am auzit», «nu am fost informat». Asta nu îl scuză”, a spus Adam B. Schiff, democrat din California și președintele Comitetului de Informații al Casei.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a negat faptul că au acceptat recompense din partea Rusiei pentru a efectua atacuri asupra americanilor, spunând că grupul „nu are nevoie de o astfel de încurajare pentru operațiunile sale“. 

Jurnalist, despre scandalul cu recompensele rușilor pentru soldații americani uciși de talibani

James LaPorta a vorbit, pentru AP, despre scandalul cu recompensele rușilor pentru soldații americani uciși de talibani. Uite câteva dintre declarațiile lui:

„Se vede clar legătura dintre Rusia și Afganistan, chiar de dinainte de a intra în război. Au fost întotdeauna implicați într-un fel sau altul.“

„Deci, despre ce vorbim acum s-a întâmplat în februarie 2019. Există informații despre faptul că Rusia a început să fie mai agresivă în demersul ei și este dornică să colaboreze cu talibanii și alte grupuri militante afiliate, cum ar fi rețeaua Haqqani. Deci, ei devin mai agresivi și planul lor a fost să dea recompense către talibani pentru a ataca forțele americane și coaliția.“

„Celălalt lucru pe care îl știm este că atât în ​​2019, cât și în 2020, aceste informații au apărut și în raportul zilnic al președintelui, care este, practic, un ziar special pentru președinte.“

„Știți, cu toți cu care vorbesc, nu este o problemă particulară. Nu este o problemă republicană sau o problemă democratică, a fost doar șocant în general.“