• Statele Unite trag un semnal de alarmă aliaților din Uniunea Europeană cu privire la faptul că Rusia ar putea lua în calcul o posibilă invazie a Ucrainei.
  • Avertismentul vine în contextul în care tensiunile dintre Moscova și blocul comunitar se amplifică din cauza migranților și a aprovizionării cu energie.

Washingtonul monitorizează îndeaproape creșterea forțelor rusești în apropierea graniței ucrainene, transmite Bloomberg.

Astfel, oficialii americani au informat omologii din UE cu privire la preocupările lor privind o posibilă operațiune militară, potrivit mai multor persoane familiarizate cu acest subiect.

Sursele citate cred că evaluările se bazează pe informații pe care SUA nu le-au împărtășit încă cu guvernele europene, ceea ce ar trebui să se întâmple înainte de a se lua o decizie privind un răspuns colectiv.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Un oficial de la Casa Albă a declarat joi seară că SUA se consultă cu aliații cu privire la această consolidare, consideră Ucraina un partener și denunță orice act agresiv al Rusiei.

Rusia afirmă că desfășurările militare pe teritoriul său sunt o chestiune internă și neagă orice intenții agresive, acuzând totodată SUA de provocare prin faptul că a navigat în Marea Neagră în apropierea teritoriului său, săptămâna aceasta, cu nave de război.

Rusia afirmă că a interceptat un avion de spionaj britanic în apropiere de Crimeea

Pe de altă parte, Rusia a afirmat joi că a trimis un avion de vânătoare pentru a intercepta un avion de spionaj britanic care opera în apropiere de Crimeea, peninsula de la Marea Neagră pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014, a transmis Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat că acţiunea britanică face parte dintr-o serie de intense activităţi militare ale SUA şi aliaţilor săi în regiunea Mării Negre, lucru de care preşedintele Vladimir Putin s-a plâns joi cancelarului german Angela Merkel într-o convorbire telefonică.

Ministerul a declarat că a trimis un avion de luptă Sukhoi SU-30 pentru a intercepta un avion de recunoaştere britanic Boeing RC-135 despre care a spus că a încercat să se apropie de Crimeea, şi a precizat că avionul britanic şi-a schimbat cursul după ce a fost abordat de avionul rusesc.

Putin i-a spus joi, prin telefon, cancelarului german, că acţiunile occidentale în regiunea Mării Negre sunt destabilizatoare, periculoase şi provocatoare, a declarat Kremlinul.

Ministerul Apărării de la Moscova a precizat că activitatea sporită a NATO implică două nave de război americane, aviaţie strategică şi patru avioane de spionaj NATO în ultimele 24 de ore.

Instituţia a spus că acţiunile par a fi o încercare a NATO de a cerceta un potenţial teatru de război, lucru care ar putea fi util în cazul în care Ucraina ar încerca să recupereze cu forţa regiunea sa estică Donbass, al cărei control l-a „pierdut” în favoarea separatiştilor susţinuţi de Rusia în 2014.

Ministerul a precizat că două nave de război ruseşti urmăreau navele americane.