• Balonul spion chinezesc doborât de armata americană deasupra Oceanului Atlantic era capabil să colecteze semnale de comunicare.
  • Biden intenționează să interzică șase companii susținute de China să facă afaceri cu SUA ca răspuns la sprijinirea dezvoltării acestor baloane.
  • Baloanele de supraveghere ale Chinei au zburat deasupra a peste 40 de țări și sunt dirijate de armata chineză, a precizat Departamentul de Stat.

Balonul de spionaj al Chinei care a plutit în derivă pe teritoriul SUA săptămâna trecută era dotat cu echipament care îi permitea să înregistreze semnalele de comunicare, a relatat joi The New York Times.

Potrivit Departamentului de Stat, balonul avea mai multe antene într-o rețea care era «probabil capabilă să colecteze și să geolocalizeze comunicațiile»” , a relatat Times.

Panourile solare de pe aparat erau suficient de mari pentru a produce energie pentru a opera «mai mulți senzori activi de colectare de informații» , a declarat departamentul” , a relatat Edward Wong, redactor la Times. De asemenea, agenția a mai spus că guvernul american este «încrezător» că firma care a fabricat balonul avea legături comerciale directe cu Armata Populară de Eliberare, armata chineză, citând un portal oficial de achiziții pentru armată. Departamentul nu a dat numele companiei. „

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Acest lucru vine după alte rapoarte potrivit cărora balonul făcea parte dintr-o vastă rețea de supraveghere pe care guvernul chinez o desfășoară pe cinci continente. De asemenea, urmează rapoartelor conform cărora baloane similare au făcut incursiuni în timpul administrației Trump – adesea clasificate la vremea respectivă drept fenomene aeriene neidentificate, sau OZN-uri, potrivit noului raport.

Guvernul chinez a insistat că obiectul nu era un balon spion, ci un monitor meteorologic civil care s-a abătut accidental de la curs. Cu toate acestea, Departamentul de Stat a declarat că balonul era echipat cu senzori în mod clar pentru supravegherea serviciilor de informații și care nu sunt în concordanță cu echipamentele de la bordul baloanelor meteorologice” .

Balonul a plutit în derivă din Idaho până în Carolina, înainte de a fi doborât sâmbătă deasupra Atlanticului.

Fostul președinte Donald Trump a atacat în mod repetat administrația Biden pentru că nu a doborât imediat balonul. De asemenea, el a afirmat că China nu ar fi zburat niciodată cu balonul (Blimp) deasupra Statelor Unite” în timpul mandatului său.