• Avioanele de vânătoare au doborât sâmbătă aparatul deasupra apelor teritoriale americane.
  • Resturile sunt împrăștiate pe o suprafață mare.
  • Autoritățile chineze au negat că ar fi fost folosit pentru spionaj și au insistat că este vorba de o navă meteorologică rătăcită.

Scafandrii marinei americane lucrează pentru a recupera epava balonului de spionaj chinezesc care a fost doborât în largul coastelor Carolinei de Sud. Fostul ofițer militar american de rang înalt a declarat că se așteaptă ca acest lucru să se întâmple relativ repede, astfel încât experții să poată începe să analizeze echipamentul acestuia.

SUA consideră că balonul monitoriza situri militare sensibile. Descoperirea sa a declanșat o criză diplomatică, iar secretarul de stat american Antony Blinken a anulat imediat călătoria din acest weekend în China.

Autoritățile chineze au negat că ar fi fost folosit pentru spionaj și au insistat că este vorba de o navă meteorologică rătăcită. Amiralul Mike Mullen, fostul președinte al Statului Major Interarme al SUA, a declarat duminică că, în opinia sa, armata chineză ar fi putut lansa balonul în mod intenționat pentru a perturba călătoria lui Blinken în China. Vizita sa ar fi fost prima întâlnire la nivel înalt între SUA și China de ani de zile.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Amiralul Mullen a respins sugestia Chinei că balonul ar fi putut să se abată de la curs, spunând că este manevrabil deoarece „are elice”. „Acesta nu a fost un accident. A fost ceva deliberat. A fost o acțiune de informații”, a adăugat el.

Politicienii republicani, îîntre timp, l-au acuzat pe președintele american Joe Biden de neglijență în serviciu pentru că a permis balonului să traverseze țara fără obstacole. Marco Rubio, vicepreședintele comisiei de informații din Senat, a declarat pentru CNN că a fost un „efort nerușinat” al Chinei de a-l stânjeni pe președinte înainte de discursul său de marți despre starea Uniunii.

Brenda Bethune, primarul din Myrtle Beach, care se află în apropiere de locul unde a fost doborât obiectul, a declarat: „Sunt îngrijorată de modul în care guvernul federal poate permite unui adversar străin să zboare neîntrerupt din Montana până la ușa noastră”. Ea a spus că speră ca guvernul să explice cum s-a întâmplat acest lucru și cum va împiedica să se mai întâmple.

Balonul de mare altitudine – despre care se crede că are dimensiunea a trei autobuze – a fost doborât de pe cer de o rachetă aer-aer Sidewinder trasă de un avion de vânătoare F-22. Acesta a căzut la aproximativ șase mile nautice de coasta SUA, sâmbătă, la ora 14:39. Rețelele de televiziune americane au transmis momentul în care racheta a lovit, obiectul alb gigantic căzând în mare după o mică explozie.