• Statele Unite au îndemnat joi China să nu limiteze accesul şi circulaţia jurnaliştilor care vor relata despre Jocurile Olimpice de iarnă de anul viitor de la Beijing.
  • Clubul Corespondenţilor Străini din China s-a declarat îngrijorat de lipsa de transparenţă din partea organizatorilor Jocurilor.
  • Price a declarat că nu are o actualizare a poziţiei SUA privind participarea la jocuri. Oficialii americani au menționat în trecut că se vor consulta cu aliaţii pe această temă.

Statele Unite au îndemnat joi China să nu limiteze accesul şi circulaţia jurnaliştilor care vor relata despre Jocurile Olimpice de iarnă de anul viitor de la Beijing. Clubul Corespondenţilor Străini din China s-a declarat îngrijorat de lipsa de transparenţă din partea organizatorilor Jocurilor.

„Îi îndemnăm pe oficialii din Republica Populară Chineză să nu limiteze libertatea de mişcare şi accesul jurnaliştilor şi să se asigure că aceştia rămân în siguranţă şi că pot relata liber, inclusiv la Jocurile Olimpice şi Paralimpice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, în cadrul unei conferinţe de presă obişnuite, citat de Reuters.

Activiştii cer Washingtonului să impună un boicot sau să împiedice oficialii săi să participe la jocuri din cauza tratamentului aplicat de China uigurilor şi altor minorităţi musulmane din nord-vestul ţării, despre care Washingtonul a spus că reprezintă crime împotriva umanităţii şi genocid.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Price a declarat că nu are o actualizare a poziţiei SUA privind participarea la jocuri. Oficialii americani au menționat în trecut că se vor consulta cu aliaţii pe această temă.

Presa internațională, într-o „buclă închisă”

Toţi participanţii la jocuri vor fi supuşi zilnic testelor COVID-19. Presa internaţională va fi într-o „buclă închisă” care include trei grupuri de locaţii – unul în centrul Beijingului, unul la periferie, lângă Marele Zid, şi unul la nord-vest de oraş, în provincia Hebei.

Încercările jurnaliştilor internaţionali de a acoperi pregătirile au fost „împiedicate în mod continuu”, încălcând regulile Comitetului Olimpic Internaţional şi promisiunile făcute de China, atunci când a candidat pentru organizarea jocurilor, a declarat marţi Clubul Corespondenţilor Străini din China, într-un mesaj pe Twitter.

Organizatorii au refuzat sau au ignorat cererile de acces, a declarat clubul cu sediul la Beijing, care a împărtăşit mărturiile unor membri care au declarat că au fost hărţuiţi şi abuzaţi pentru că au încercat să ofere o acoperire independentă a pregătirilor pentru Jocuri.