• Primele două cazuri pediatrice de variolă a maimuţei în SUA au fost raportate de către oficialii din domeniul sănătăţii.
  • Este vorba despre un copil din California şi de un bebeluş aflat în tranzit în zona Washingtown DC.
  • Centrele americane de control al bolilor (CDC) au declarat că ambii copii se simt bine.

Unul dintre pacienţii pediatrici este un copil din California, iar celălalt este un bebeluş care nu este rezident în SUA şi care era „în tranzit” prin zona Washington DC.

Centrele americane de control al bolilor (CDC) au declarat că ambii copii se simt bine.

Copiii sub opt ani prezintă un risc ridicat de variolă severă, a precizat agenţia.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Peste 2.500 de cazuri de virus au fost înregistrate în întreaga ţară.

Cele mai multe cazuri au fost depistate în rândul bărbaţilor homosexuali şi bisexuali care au contacte sexuale frecvente.

Dar CDC are acum cunoştinţă de cel puţin opt cazuri la femei cisgender, a declarat vineri agenţia reporterilor.

Variola maimuţei nu este considerată pur şi simplu o infecţie cu transmitere sexuală (ITS), boala fiind transmisă şi prin contactul apropiat cu o persoană infectată.

De obicei, virusul provoacă apariţia şi răspândirea pe tot corpul a unor erupţii cutanate asemănătoare unor coşuri, care pot fi extrem de dureroase şi pruriginoase, precum şi alte complicaţii.

De obicei, infecţia se vindecă de la sine la pacienţii adulţi, fără tratament sau spitalizare, dar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că rata de deces a copiilor mici este mai mare din cauza bolii.

Oficialii OMS s-au reunit, în această săptămână, pentru a stabili dacă virusul ar trebui să fie declarat urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.

De asemenea, în SUA există o îngrijorare tot mai mare că răspândirea rapidă a variolei maimuţei ar putea să o transforme într-o boală cu transmitere sexuală, similară cu herpesul sau gonoreea.

Duminică, fostul comisar al US Food and Drug Administration, Scott Gottlieb, a declarat că este posibil ca ţara să se afle „în pragul” ca virusul să devină endemic.