SUA consideră să includă România și alte trei țări în programul Visa Waiver

Cele mai bune pașapoarte pe care să le deții în 2022

Imagine generica prezentind un pasaport romanesc pe harta Europei. Noile reglementari privind regimul frontierei au intrat in vigoare duminica, 29 ianuarie 2006, astfel ca pasapoartele romanilor care au stat in strainatate mai mult de 90 de zile nu mai sunt retinute la intrarea in tara, iar actele de calatorie ridicate de autoritati din acest motiv urmeaza a fi returnate titularilor.

România, alături de Israel, Cipru şi Bulgaria, ar putea intra în programul Visa Waiver, care permite cetăţenilor să călătorească în SUA fără viză pentru o perioadă de până la 90 de zile, relatează Reuters.

„Avem patru candidaţi: Israel, Cipru, Bulgaria şi România”, a spus Alejandro Mayorkas, secretarul Homeland Security, care adaugă că se munceşte mult la acest program întrucât aduce beneficii economice şi de securitate importante.

În septembrie, SUA a adăugat Croaţia în program. „De fiecare dată când adaugi una dintre aceste ţări, turismul înfloreşte”, spune şeful Agenţiei de turism american, Roger Dow, care crede că ţara ar aduce o creştere de 100 milioane de dolari la economia Statelor Unite.

Visa Waiver este un program al guvernului american ce le permite cetăţenilor din ţările incluse în program să călătorească în SUA ca turişti sau pentru afaceri pentru o perioadă de 90 de zile sau mai puţin, fără a obţine o viză.

Nu toate ţările participă la programul Visa Waiver şi nu toţi cetăţenii ţărilor incluse în program sunt eligibili pentru utilizarea programului. Cei care călătoresc în cadrul programului trebuie să solicite autorizarea prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA), sunt verificaţi la punctele de intrare în Statele Unite şi sunt înscrişi în Programul US-VISIT al Departamentului de Securitate Internă al Statelor Unite, se arată pe site-ul Ambasadei SUA în România.

Condiții de participare la programul Visa Waiver

Pentru a participa în program, o ţară trebuie să îndeplinească mai multe criterii legate de combaterea terorismului, imigrare, securitatea documentelor, managementul la graniţe.

Cetăţenii ţărilor membre pot călători fără viză pentru vizite în scop turistic sau pentru afaceri timp de 90 de zile sau mai puţin, cu condiţia îndeplinirii următoarelor cerinţe:

– Deţin un paşaport cu un cip integrat (paşaport electronic);
– Se înregistrează online prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA);
– Îndeplinesc condiţiile standard ale programului visa Waiver.

Pentru a intra pe teritoriul S.U.A. prin Programul Visa Waiver, călătorii trebuie să:

– Fie cetăţeni ai uneia din ţările enumerate mai jos şi să se afle în posesia unui paşaport conform Programului Visa Waiver;
– Să deţină autorizaţia ESTA;
– Să rămana pe teritoriul S.U.A. cel mult 90 de zile;

Apoi, scopul călătoriei să fie deja cunoscut – afaceri, turism sau tranzit.

Dacă accesul în Statele Unite se face pe calea aerului sau a apei, persoana trebuie să deţină un bilet de întoarcere sau de continuare a călătoriei. Dacă deplasarea se face în baza unui bilet electronic, persoana trebuie să aibă asupra sa o copie a itinerarului pe care să o prezinte inspectorului de imigrări.

Persoanele care călătoresc cu bilete de continuare a călătoriei a căror destinaţie finală este Mexic, Canada, Bermuda sau Caraibe trebuie să fie rezidenţi legali ai teritoriilor respective.

Intrarea în Statele Unite trebuie să aibă loc la bordul unei linii aeriene sau maritime care a agreat participarea la program.

Dacă intrarea în Statele Unite se face pe cale terestră din Canada sau Mexic, cerinţele privind documentele sunt aceleaşi, cu excepţia faptului că nu se impune obligativitatea deţinerii unui bilet de întoarcere şi a folosirii unui transportator semnatar al programului. Trebuie să demonstraţi în faţa inspectorului că deţineţi suficiente fonduri pentru a vă întreţine pe durata şederii în Statele Unite şi pentru părăsirea teritoriului Statelor Unite.

În programul Visa Waiver se află, momentan, 40 de ţări.

Exit mobile version