• Administraţia Joseph Biden a condamnat, luni, condiţiile în care s-a derulat scrutinul parlamentar din Rusia,.
  • Alegerile au fost câştigate de partidul pro-Kremlin Rusia Unită.
  • Washingtonul denunță marginalizarea politicienilor opoziţiei prodemocratice.

Administraţia Joseph Biden a condamnat, luni, condiţiile în care s-a derulat scrutinul parlamentar din Rusia, câştigat de partidul pro-Kremlin Rusia Unită, Washingtonul denunţând marginalizarea politicienilor opoziţiei prodemocratice.

Alegerile parlamentare din Federaţia Rusă s-au desfăşurat în condiţii care nu sunt favorabile procedurilor libere şi corecte. Utilizarea de către Guvernul rus a legilor contra «organizaţiilor exrtremiste», contra «agenţilor străini» şi a «organizaţiilor indezirabile» a limitat sever pluralismul politic şi i-a împiedicat pe cetăţenii ruşi să îşi exercite drepturile civice şi politice„, anunţă Departamentul de Stat de la Washington, într-un comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.

Restricţiile impuse de Guvernul rus, precedate de eforturi extinse în scopul marginalizării personalităţilor politice independente, au împiedicat şi monitorizarea alegerilor de către Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), precum şi de către Adunarea Parlamentară a OSCE, afectând transparenţa, care este esenţială pentru alegeri corecte„, precizează Departamentul de Stat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Cerem Rusiei să îşi onoreze obligaţiile internaţionale de a respecta drepturile omului şi libertăţile fundamentale şi să înceteze campania de presiuni asupra societăţii civile, opoziţiei politice şi presei independente. În plus, nu recunoaştem organizarea alegerilor pe teritoriul ucrainean suveran şi reafirmăm susţinerea neclintită pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”, subliniază Departamentul de Stat.

La rândul lor, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au denunţat nereguli produse în scrutinul parlamentar din Rusia.

Partidul Rusia Unită (conservator, naţionalist), care îl susţine pe preşedintele Vladimir Putin, a obţinut 49,84% din voturi în urma scrutinului parlamentar desfăşurat în Rusia. Partidul Comunist (extremă-stânga) se clasează pe locul al doilea, cu 19,56% din voturi, a anunţat Comisia Electorală Centrală după numărarea a 99,7% din voturi.

Partidul Rusia Unită va avea iar majoritate parlamentară

Lumea se întoarce cu susul în jos. Comuniștii ruși nu recunosc rezultatul alegerilor pe motiv că .. au fost furați.

Candidații Partidului Comunist aveau un avans uriaș, dar au căzut pe doi după contorizarea voturilor electronice. Și la urne s-a furat la greu.

Unii votanți au introdus zeci de voturi. Comuniștii nu au fost lăsați nici măcar să protesteze.

Primarul Moscovei le-a transmis că manifestațiile sunt interzise din cauza Covid-ului. Bineînțeles, partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, a obținut aproape 50% din voturi și va avea iar majoritate în Parlament.

Care e miza alegerilor?

Analistul de politică externă Iulian Chifu a vorbit, la ȘTIU, despre alegerile din Rusia.

„Am avut o prezență la vot redusă. Procentele de susținere ale lui Putin sunt foarte joase. Avea nevoie de un exercițiu de imagine. A ieșit la limită câtigător. Pe de altă parte, Partidul Comunist nu recunoaște alegerile. Și acest lucru îl afectează pe Putin”, a spus Iulian Chifu, la Aleph News.

Toate aceste fapte, spune analistul de politică externă, denotă criza internă din Rusia.