• SUA au acuzat 12 soldați ruși de la ONU de spionaj și au decis expulzarea acestora.
  • Decizia a fost luată de Administrația Joe Biden.
  • Se așteaptă o ripostă din partea Rusiei.

SUA expulzează 12 soldați ruși activi de la sediul ONU, după ce i-au acuzat de spionaj. Administraţia Joseph Biden a luat această decizie luni seară, iar expulzarea se va face de la sediul Naţiunilor Unite din New York.

SUA au informat Naţiunile Unite şi Misiunea permanentă a Rusiei la ONU despre iniţierea procedurilor de expulzare a 12 agenţi ai serviciilor de informaţii din cadrul reprezentanţei ruse care au abuzat de statutul diplomatic în Statele Unite şi au recurs la activităţi de spionaj asupra siguranţei naţionale a SUA„, a comunicat Misiunea diplomatică a SUA de la sediul ONU din New York, potrivit cotidianului Le Figaro.

„Aceşti diplomaţi, cărora li s-a cerut să părăsească Statele Unite, au fost implicaţi în activităţi care nu sunt conforme cu responsabilităţile şi obligaţiile lor diplomatice„, a declarat, potrivit BBC News, Richard Mills, adjunctul ambasadorului american la Naţiunile Unite.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Deciaia SUA, confirmată de ambasadorul Rusiei la ONU

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a confirmat noua criză, precizând că diplomaţii ruşi vizaţi de expulzare trebuie să părăsească Rusia înainte de 7 martie.

Noua criză intervine pe fondul tensiunilor generate de intervenţia militară rusă în Ucraina şi de sancţiunile masive impuse de Occident Rusiei. Administraţia Vladimir Putin probabil va riposta printr-o măsură simetrică la expulzarea diplomaţilor ruşi de către SUA.

Mai mult decât atât, Ucraina nu cedează presiunilor din partea Rusiei. Zelenski a anunțat că, oficial, Ucraina a trimis un „proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție ONU”. Anunțul a fost făcut pe contul de Instagram al președintelui Ucrainei. În timp ce armata ucraineană încearcă să recâștige zonele ocupate de către ruși, Zelenski cere ajutorul țărilor, pentru a dispune de muniția necesară în luptele care țin de cinci zile.