• A fost prima întâlnire față în față a miniștrilor de externe de la cele două zile de bombardamente de săptămâna trecută, în care ambele părți au ucis peste 200 de soldați.
  • Armenia și Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc de începerea atacurilor de bombardament de săptămâna trecută.
  • Aceasta este o lovitură serioasă pentru eforturile de normalizare a relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan”, a declarat duminică Ministerul de Externe azer.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu miniștrii de externe din Armenia și Azerbaidjan în încercarea de a reduce tensiunile și de a menține o încetare a focului fragilă între fostele țări sovietice și rivale, după cea mai mare izbucnire a ostilităților din ultimii peste doi ani.

Luni, Blinken i-a adus împreună pe ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan și pe ministrul azer de externe Jeyhun Bayramov, la un hotel din New York, în marja Adunării Generale anuale a ONU. A fost prima întâlnire față în față a miniștrilor de externe de la cele două zile de bombardamente efectuate săptămâna trecută de ambele părți, soldate cu peste 200 de morți.

Doar Blinken a luat cuvântul la începutul întâlnirii, la care delegațiile armeană și azeră au stat sumbru pe laturi opuse, separate de oficiali americani. Suntem încurajați de faptul că luptele au încetat și că nu a existat o reluare a bombardamentelor, a declarat Blinken, care a vorbit de mai multe ori cu liderii celor două țări.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Un angajament diplomatic puternic și durabil este cea mai bună cale pentru toată lumea, a spus el. Există o cale către o pace durabilă care să rezolve diferențele. Întâlnirea a avut loc la doar o zi după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Armenia și a condamnat atacurile azere, atrăgând plângeri din partea Baku.

Aceasta este o lovitură serioasă pentru eforturile de normalizare a relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan„, a declarat duminică Ministerul de Externe azer, catalogând remarcile lui Pelosi drept propagandă armeană.

Vorbind înainte de întâlnirea de luni, Bayramov a declarat că țara sa este mulțumită de nivelul relațiilor cu SUA și a spus că discuțiile sale directe cu Mirzoyan nu sunt neobișnuite. Suntem întotdeauna deschiși pentru întâlniri, a spus el.

Cele două țări din Caucaz au fost blocate într-un conflict vechi de zeci de ani din cauza Nagorno-Karabah, o regiune situată în Azerbaidjan, dar care a fost mult timp sub controlul Armeniei.

În timpul unui război de șase săptămâni, în 2020, Azerbaidjanul a recuperat mari porțiuni din Nagorno-Karabah și din teritoriile adiacente deținute de forțele armene. Peste 6.700 de persoane au murit în acele lupte. Armenia și Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc de începerea atacurilor de bombardament de săptămâna trecută.