• Administraţia Donald Trump a anunţat formal decizia retragerii SUA din OMS.
  • Decizia a fost comunicată Congresului SUA şi Naţiunilor Unite.
  • Contracandidatul lui Trump, Joe Biden, spune ca America va reveni in OMS in prima lui zi de mandat

Trump a scos Statele Unite din Organizația Mondială a Sănătății. Notificarea a fost făcută, însă intră în vigoare abia la anul. Decizia lui Trump vine după ce SUA au înregistrat o creștere masivă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

Aproape 50.000 de cazuri pe zi la nivel național. Dar și pentru că la începutul pandemiei de Covida acuzat China că nu a raportat corect cazurile.

Ca răspuns la decizia lui Trump, Joe Biden a promis că va readuce SUA în OMS, dacă va câștiga alegerile din toamnă. SUA este membru fondator al OMS încă din 1948

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Decizia lui Trump de retragere din OMS, criticată

Administraţia Donald Trump a anunţat oficial, marţi, Congresul american şi Naţiunile Unite că Statele Unite au iniţiat procedurile pentru retragerea din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

„Congresul SUA a primit înştiinţarea că preşedintele a retras oficial Statele Unite din OMS în mijlocul unei pandemii”, a transmis, prin Twitter, senatorul democrat Robert Menendez, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului SUA.

„Chiar dacă numesc reacţia lui Donald Trump la COVID-19 haotică şi incoerentă nu se face dreptate. Actuala decizie nu va proteja vieţi americane ori interese, îi lasă pe americani bolnavi, iar America rămâne singură”, a argumentat senatorul democrat.

Administraţia Donald Trump i-a transmis şi secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, decizia retragerii SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au declarat surse de la Washington citate de agenţia de presă DPA.

La sfârşitul lunii mai, preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite va încheia relaţia cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, din cauza ineficienţei OMS în gestionarea pandemiei.

Trump, despre retragerea SUA din OMS și despre China

„Dat fiind faptul că au eşuat în efectuarea reformelor cerute şi foarte mult necesare, vom încheia astăzi relaţia noastră cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi vom redirecţiona fondurile spre alte nevoi de sănătate mondiale, care le merită”, a declarat atunci Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă a cerut şi clarificări din partea Chinei.

„Lumea are nevoie de răspunsuri din partea Chinei în privinţa virusului. Trebuie să avem transparenţă”, a subliniat Donald Trump.

Preşedintele SUA a acuzat China că nu a transmis în mod corespunzător informaţii despre coronavirus Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi că a exercitat presiuni asupra OMS pentru „a induce lumea în eroare”.

Preşedintele SUA suspendase contribuţiile financiare către OMS şi ceruse reformarea organizaţiei internaţionale.