• Preşedintele Joseph Biden consideră că strategia de securitate a SUA trebuie să se concentreze pe contracararea ,,ameninţării imediate” generate de Rusia şi pe provocările Chinei.
  • Omologul său rus, Vladimir Putin, vrea să formeze un sistem de securitate împreună cu naţiuni din Asia.
  • Rusia vrea să dezvolte un sistem de securitate împreună cu naţiuni din Asia, în contextul situaţiei geopolitice ,,multipolare”, a afirmat Vladimir Putin.

Preşedintele Joseph Biden consideră că strategia de securitate a SUA trebuie să se concentreze pe contracararea ,,ameninţării imediate” generate de Rusia şi pe provocările Chinei, în timp ce omologul său rus, Vladimir Putin, vrea să formeze un sistem de securitate împreună cu naţiuni din Asia.

Rusia şi China generează provocări diferite. Rusia generează o ameninţare imediată la adresa sistemului internaţional liber şi deschis, sfidând în mod neraţional principiile de bază ale ordinii internaţionale, după cum arată agresiunea brutală împotriva Ucrainei”, a afirmat Joseph Biden în Strategia de Securitate Naţională, conform cotidianului The New York Times.

,,China este singura naţiune care are atât intenţia de a reconfigura ordinea internaţională, dar şi pe cea de a folosi din ce în ce mai mult puterea economică, diplomatică, militară şi tehnologică pentru avansarea acestui obiectiv”, a subliniat Biden.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

La rândul său, Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, a declarat că ,,era post-Războiul Rece în mod clar s-a încheiat”. ,,Am intrat într-un deceniu decisiv la nivelul a două provocări strategice fundamentale. Prima este competiţia între marile puteri pentru reconfigurarea ordinii internaţionale, iar a doua se referă la schimbările climatice, insecuritatea alimentară, bolile transmisible, terorismul, tranziţia energetică şi inflaţia”, a subliniat Sullivan.

Vladimir Putin vrea o alianţă de securitate în Asia

Rusia vrea să dezvolte un sistem de securitate împreună cu naţiuni din Asia, în contextul situaţiei geopolitice ,,multipolare”, a afirmat joi, la reuniunea de la Astana, Kazahstan, preşedintele Vladimir Putin.

,,Lumea devine într-adevăr multipolară. Asia joacă un rol foarte relevant, dacă nu chiar principalul rol în acest proces. Noile centre de putere se intensifică. Alături de alte ţări asiatice, noi facem totul pentru a forma un sistem de securitate egal şi indivizibil, fondat pe principiile recunoscute ale dreptului internaţional şi ale Cartei ONU”, a declarat Vladimir Putin, conform agenţiilor Tass şi ANSA, la Conferinţa pentru Interacţiuni şi Consolidarea Încrederii, din Astana, Kazahstan.

,,Rusia depune eforturi pentru dezvoltarea şi prosperitatea Asiei, pentru crearea unui spaţiu deschis de comerţ cu avantaje şi investiţii reciproce, pentru extinderea şi aprofundarea relaţiilor de cooperare economică”, a insistat liderul de la Kremlin.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a condamnat, miercuri seară, anexarea ,,ilegală” de către Rusia a regiunilor din sud-estul Ucrainei, dar China şi India s-au abţinut de la vot, Beijingul argumentând că acţiunea, care nu are caracter juridic obligatoriu, nu facilitează soluţionarea conflictului.