SUA își consultă aliații cu privire la problema trupelor nord-coreene în Ucraina

Statele Unite consideră că trimiterea de trupe nord-coreene pentru a ajuta Rusia în Ucraina ar reprezenta o „dezvoltare periculoasă și îngrijorătoare”.

Pe 21 octombrie, ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Robert Wood, a declarat Consiliului de Securitate că se consultă cu aliații privind implicațiile acestui pas dramatic, în contextul invaziei ruse în Ucraina din februarie 2022, scrie The Straits Times.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Coreea de Nord că pregătește trimiterea a 10.000 de soldați în Rusia, iar ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a afirmat că aceștia ar putea fi gata de luptă până la 1 noiembrie. Potrivit agenției de informații din Coreea de Sud, 1.500 de soldați de forțe speciale nord-coreene au fost deja trimisi în Extremul Orient rus pentru antrenament, fiind probabil să fie desfășurați în Ucraina.

Kremlinul a evitat să confirme dacă trupele nord-coreene vor lupta în Ucraina, menționând că colaborarea cu Pyongyang nu este îndreptată împotriva unor țări terțe. Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a acuzat țările occidentale că promovează „falsuri alarmiste” legate de Iran, China și Coreea de Nord.

Ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, a subliniat că este „foarte probabil” ca Coreea de Nord să trimită trupe, adăugând că, pe măsură ce Rusia se confruntă cu dificultăți în recrutarea soldaților, se bazează din ce în ce mai mult pe sprijinul nord-coreean.

Ambasadorul Coreei de Sud, Hwang Joon-kook, a avertizat că Coreea de Nord va aștepta o compensație generoasă de la Moscova, care ar putea include asistență militară, financiară sau tehnologie legată de arme nucleare.

Coreea de Nord se confruntă cu sancțiuni din partea ONU din 2006 pentru programele sale nucleare și de rachete balistice, sancțiuni care au fost întărite de-a lungul anilor, cu sprijinul Rusiei.

Exit mobile version