• Camera Reprezentanților din SUA a votat în majoritate covârșitoare alocarea a 1 miliard de dolari către Israel.
  • Decizia a fost luată la doar două zile după ce această finanțare a fost retrasă.
  • Democrați liberali s-au opus politicii SUA-Israel din cauza conflictului cu Palestina.

Joi, Camera Reprezentanților din SUA a votat în majoritate covârșitoare o lege care prevede alocarea a 1 miliard de dolari pentru ca Israelul să-și reaprovizioneze sistemul său defensiv antirachetă „Iron Dome”, anunță Reuters.

Decizia a fost luată la doar două zile după ce această finanțare a fost retrasă din cadrul unui proiect de lege privind cheltuielile generale.

Pe măsură ce a continuat procesul decizional de votare, Camera Reprezentanților a sprijinit cu 360 pentru și doar 8 împotrivă.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA

De ce a fost respins primul proiect?

Marți, deputații democrați au retras acel, 1 miliard de dolari pentru finanțarea militară a Israelului din legislația de finanțare a guvernului american, în urma obiecțiilor liberalilor din Camera Reprezentanților, însă liderii partidului au promis că vor aduce din nou în discuție acest subiect în cursul acestei săptămâni, așa că o nouă măsură a fost adoptată joi, 23 septembrie.

Anumiți democrați din Camera Reprezentanților au obiectat împotriva prevederii unui proiect de lege provizoriu privind cheltuielile, prin care se asigură o finanțare adițională astfel încât Israelul să-și refacă dispozitivul antirachetă „Iron Dome”. Firma americană Raytheon Technologies Corp (RTX.N) fabrică dintre numeroase componente ale Iron Dome.

În acest an, unii democrați liberali s-au opus politicii SUA-Israel, invocând numărul mare de victime palestiniene după ce Israelul a contraatacat în urma lansării de rachete de către Hamas în luna mai. Potrivit Israelului, cele mai multe dintre cele 4.350 de rachete lansate din Gaza în timpul conflictului au fost doborâte de către interceptorii Iron Dome.