• SUA, UE și NATO oferă asistență Moldovei, inclusiv consiliere și informații despre amenințările Rusiei.
  • Aproximativ 5% din populația Moldovei ar fi fost vizată de eforturile de influențare rusești.
  • Experții descriu amploarea și intensitatea eforturilor Rusiei de a influența alegerile din Moldova ca fiind fără precedent.

Administrația Biden a investit resurse semnificative pentru a contracara eforturile Rusiei de a influența alegerile naționale din Moldova din acest weekend, scrie POLITICO.

Moldova a fost asediată de dezinformare, atacuri cibernetice și campanii de influență legate de Rusia în lunile premergătoare votului de duminică, în care moldovenii își vor alege un președinte și vor decide dacă vor continua pe calea aderării la UE.

Reacția Occidentului

Ca răspuns, SUA, UE și NATO au trimis consilieri și au împărtășit atât informații despre amenințările Rusiei, cât și sfaturi privind modul de a împiedica eforturile Kremlinului de a obține un rezultat favorabil pentru președintele rus Vladimir Putin.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Oficialii americani afirmă că alegerile din Moldova servesc drept un memento că „Rusia lucrează activ pentru a influența voturile în străinătate, în moduri care pot submina alianțele globale”.

„Actorii răuvoitori ruși vizează mai mult decât doar alegerile din SUA – și au făcut un efort concertat pentru a modela rezultatele alegerilor din țările partenere cheie ale SUA, folosind multe dintre aceleași tehnici și tactici”, a declarat președintele Comisiei pentru Informații din Senat, Mark Warner.

Moldova, la răscruce

Moldova se află la răscruce, având de făcut o alegere vitală: se îndreaptă spre orbita occidentală sau se orientează mai mult spre Moscova. Rezultatul alegerilor nu va determina doar viitorul națiunii – ci va demonstra și cât de departe va merge Rusia pentru a-și extinde influența în Europa dincolo de Ucraina și dacă națiunile occidentale pot opri acest efort.

Moldova este, de asemenea, atent urmărită de aliații occidentali, ca un indicator al modului în care Rusia ar putea încerca să se amestece în alte alegeri din Europa pentru a influența rezultatul războiului din Ucraina.

Eforturile Rusiei de a interfera în alegeri

Ca și în SUA, eforturile de a influența alegerile în Moldova se desfășoară de luni de zile, în ciuda eforturilor aliaților occidentali ai Moldovei de a trage Moscova la răspundere.

„Rusia lucrează activ pentru a submina alegerile din Moldova și integrarea sa europeană„, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe.

Cristina Gherasimov, viceprim-ministrul Moldovei și șefa integrării în UE, a declarat pentru POLITICO că „vedem trusa clasică de instrumente hibride pe care Rusia o folosește pentru a influența alegerile, dar amploarea este cu adevărat fără precedent”.

Răspunsul SUA și UE

Agenția pentru Securitate Cibernetică și Infrastructură a SUA colaborează cu guvernul moldovean și sectorul privat pentru a oferi sprijin, inclusiv prin împărtășirea de informații despre amenințări și contracararea atacurilor cibernetice asupra organizațiilor critice. Departamentul de Stat oferă, de asemenea, asistență.

Kirby a acuzat Moscova că a alocat „milioane de dolari” pentru a sprijini candidații preferați în alegerile prezidențiale, învinuindu-l în special pe Ilan Shor, un fost politician moldovean pro-rus, pentru finanțarea eforturilor de a plăti moldovenii să voteze împotriva aderării depline la UE.

Amploarea interferenței

Se estimează că aproximativ 5% din populația Moldovei a fost vizată de eforturile de influențare rusești, ceea ce experții descriu ca fiind „uimitor”.

„Ceea ce vedeți acum în Moldova este extraordinar, este remarcabil”, a declarat Vassilis Ntousas, șeful operațiunilor europene la Alianța pentru Securizarea Democrației a German Marshall Fund. „Intensitatea, amploarea, diversitatea narativelor, numărul de reprezentanți, actorii locali care sunt dispuși să fie amplificatori ai acestor acțiuni…”.

În ciuda eforturilor guvernului moldovean și ale companiilor de social media de a bloca conturile menite să dezinformeze, fluxul de informații false continuă să-i vizeze pe cetățenii moldoveni.

Citește și