• Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT) este un sistem de mesagerie securizată pentru a asigura plăți transfrontaliere rapide, care a devenit principalul mecanism de finanțare a comerțului internațional.
  • Băncilor rusești cărora li se refuză accesul la SWIFT le va fi mai greu să comunice cu omologii la nivel internațional, chiar și în țări prietene precum China, ceea ce va încetini comerțul și va face ca tranzacțiile să fie mai costisitoare.
  • Impactul va fi probabil devastator pentru economia și piețele rusești.

Statele Unite, Marea Britanie, Europa și Canada au luat sâmbătă măsuri pentru a bloca accesul Rusiei la sistemul internațional de plăți SWIFT, ca parte a unei noi runde de sancțiuni împotriva Moscovei, în contextul în care aceasta își continuă asaltul împotriva Ucrainei, anunță France24.

O decizie luată sâmbătă de aliații occidentali de a bloca „anumite” bănci rusești din sistemul de plăți SWIFT va provoca o lovitură economică paralizantă, dar va cauza, de asemenea, multe suferințe propriilor lor companii și bănci. Iar aliații încă mai au posibilitatea de a face mai mult, a scris Reuters.

Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT) este un sistem de mesagerie securizată pentru a asigura plăți transfrontaliere rapide, care a devenit principalul mecanism de finanțare a comerțului internațional.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Băncilor rusești cărora li se refuză accesul la SWIFT le va fi mai greu să comunice cu omologii la nivel internațional, chiar și în țări prietene precum China, ceea ce va încetini comerțul și va face ca tranzacțiile să fie mai costisitoare.

Ministrul german de externe crede că nicio sancțiune, chiar și deconectarea de la SWIFT, nu va opri „nebunia” din Ucraina.

Dar aliații, care au promis, de asemenea, restricții asupra băncii centrale rusești pentru a limita capacitatea acesteia de a susține rubla, nu au spus încă ce bănci vor fi vizate. Acest lucru ar fi crucial pentru impactul măsurii, au declarat experții în sancțiuni și în domeniul bancar.
Manchester a declarat că administrația Biden a fost selectivă în sancțiunile sale, lăsând loc pentru a se înăspri și mai mult prin blocarea mai multor bănci și, în cele din urmă, prin impunerea unei interdicții generale. „Este un baraj progresiv”.

Impactul va fi probabil devastator pentru economia și piețele rusești.

Banca Rusiei a făcut o declarație în legătură cu sancțiunile:

Banca Rusiei va furniza în mod continuu băncilor lichidități în numerar și fără numerar în ruble; nicio mențiune de dolari

Sistemul bancar rus este stabil, dispune de suficiente capital și lichiditate pentru funcționarea neîntreruptă în orice situație;

Toate fondurile clienților din conturi sunt salvate și disponibile în orice moment;

Serviciile bancare sunt furnizate ca de obicei. Cardurile bancare ale tuturor băncilor din Rusia continuă să funcționeze în mod normal;

Transmiterea mesajelor financiare în interiorul țării în orice scenariu este asigurată de Sistemul de transmitere a mesajelor financiare (SPFS) al Băncii Rusiei.