• Noul program de finanțare al apărării UE prevede un buget de 150 miliarde de euro.
  • Achizițiile de arme s-ar face doar de la producători de tehnică militară din UE.
  • Țările din afara UE vor trebui să semneze un pact de apărare și securitate.

Sistemul de securitate european trece printr-un proces profund de transformare, cu multe chestiuni care trebuie stabilite. De exemplu, dacă și Marea Britanie și Turcia intră în categoria de țări europene.

Geografic, lucrurile sunt clare, dar configurația de securitate a achizițiilor sistemelor
de apărare nu are legătură cu poziția geografică. SUA, Marea Britanie și Turcia ar trebui
să semneze un acord cu Uniunea Europeană pentru a putea livra arme spațiului comunitar.

De ce ar fi nevoie de acorduri separate cu aceste țări?

Ar fi necesar, în primul rând, deoarece este vorba despre securitatea Europei, iar tehnica militară achiziționată de la companii europene este cea mai potrivită pentru a asigura acest lucru.

Recomandări

TESTE PE 10G
CU CINE NEGOCIAZĂ TRUMP
RUSIA ATACĂ DIN NOU
TESLA MIZEAZĂ TOTUL PE CYBERCAB
VREA RUSIA ACORDUL?
CE OBȚINE TRUMP DE LA PUTIN

Pe de altă parte, este important și sprijinul acordat companiilor locale, adică celor din Uniunea Europeană. Desigur, Marea Britanie și Turcia fac parte din Europa din punct de vedere geografic, dar nu sunt membre ale spațiului comunitar al Uniunii Europene.

Sumele implicate sunt considerabile, aproximativ 150 de miliarde de euro fiind alocați în acest scop. Din această sumă, 65% ar urma să fie cheltuiți în Uniunea Europeană, Norvegia și Ucraina.

Este vorba atât despre tehnica militară produsă fizic în Europa, cât și despre dreptul de control tehnologic, care include aspecte precum construcția, utilizarea anumitor componente și controlul asupra utilizării finale a echipamentului. Prin urmare, reglementările privind acest program de achiziții de tehnică militară ar fi destul de stricte.

Care ar fi avantajele proiectului?

Marea Britanie și Turcia sunt, de fapt, state membre NATO, la fel ca și țările din Uniunea Europeană, și au menținut până acum o cooperare strânsă, inclusiv cu Statele Unite.

Multe echipamente militare au fost achiziționate în colaborare cu aceste două țări, în special cu Marea Britanie. De exemplu, companii britanice precum BAE Systems și Babcock International sunt deja profund integrate în sistemul european, având parteneriate în țări precum Italia și Suedia.

Cooperarea a fost, așadar, extrem de puternică și justificată. Din acest motiv, separarea Marii Britanii și a Statelor Unite – țară din care provin, printre altele, și rachetele Patriot – este o provocare semnificativă pe termen lung.

Rămâne de văzut cum va fi soluționată această situație.

Citește și