• Șapte ani de la anexarea ilegală şi violentă a Republicii Autonome Crimeea şi a Sevastopolului de către Federaţia Rusă.
  • Casa Albă a subliniat din nou că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată anexarea Peninsulei Crimeea.
  • Casa Albă: Vom fi alături de Ucraina împotriva actelor agresive ale Rusiei.

Astăzi, când se împlinesc șapte ani de la anexarea Crimeei de către Rusia, Casa Albă a subliniat din nou că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată anexarea Peninsulei .

„Statele Unite continuă să stea alături de Ucraina, cât și de aliații săi de astăzi, așa cum au făcut încă de la începutul acestui conflict. La această aniversare sumbră, reafirmăm un adevăr simplu: Crimeea este Ucraina.”, se arată în mesajul publicat pe site-ul Casei Albe.

„Statele Unite nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată pretinsa anexare a Peninsulei Crimeea de către Rusia și vom fi alături de Ucraina împotriva actelor agresive ale Rusiei. Vom continua să lucrăm pentru a trage Rusia la răspundere pentru abuzurile și agresiunile sale din Ucraina. Vom continua, de asemenea, să onorăm curajul și speranța Revoluției Demnității, în care poporul ucrainean s-a confruntat cu lunetiștii și cu forțele de ordine din Maidan și au cerut un nou început pentru țara lor. Statele Unite încă mai cred în promisiunea Ucrainei și îi sprijinim pe toți cei care lucrează pentru un viitor pașnic, democratic și prosper pentru țara lor.”, continuă Casa Albă.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN

Peninsula Crimeea a făcut parte din teritoriul rus, dar a fost cedată în 1954 Ucrainei, la acea vreme republică în componenţa Uniunii Sovietice. Regiunea a păstrat în tot acest timp relaţii strânse cu Rusia, graţie numărului mare de etnici ruşi care locuiesc aici, aproximativ 70% din populaţie.

În ciuda acestor circumstanţe istorice folosite de Rusia pentru a justifica anexarea, comunitatea internaţională spune că un astfel de act este ilegal şi consideră în continuare că peninsula este teritoriu ucrainean.