• Joe Biden va avea o întâlnire cu premierul indian Narendra Modi.
  • Întâlnirea dintre cei doi oficiali va preceda reuniunea ministerială SUA-India 2+2.
  • Rusia a fost mult timp cel mai mare furnizor de echipamente de apărare al Indiei.

Preşedintele Joe Biden va avea luni o întâlnire virtuală cu premierul indian Narendra Modi, a anunţat Casa Albă, într-un moment în care SUA au precizat că nu doresc să vadă o creştere a importurilor de energie rusească de către India.

Preşedintele Biden va continua consultările noastre strânse cu privire la consecinţele războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei şi la atenuarea impactului destabilizator al acestuia asupra aprovizionării globale cu alimente şi a pieţelor de mărfuri, a declarat duminică secretarul de presă Jen Psaki într-un comunicat.

Daleep Singh, consilierul adjunct al SUA pentru securitate naţională pentru economie internaţională, care a vizitat recent India, a declarat că Statele Unite nu vor stabili nicio „linie roşie” pentru India în ceea ce priveşte importurile sale de energie din Rusia, dar nu doresc să vadă o „accelerare rapidă” a achiziţiilor. 

Recomandări

CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
ARTA CERE SACRIFICII
CE MĂNÂNC AZI?

Ademenită de reducerile abrupte în urma sancţiunilor occidentale impuse entităţilor ruseşti, India a cumpărat cel puţin 13 milioane de barili de ţiţei rusesc de când ţara a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie. Asta comparativ cu aproximativ 16 milioane de barili pentru întregul an trecut, arată datele compilate de Reuters.

Această întâlnire va preceda reuniunea ministerială „SUA-India 2+2” între secretarul de stat american Antony Blinken, secretarul american al Apărării Lloyd Austin, ministrul indian al Afacerilor Externe Subrahmanyam Jaishankar şi ministrul indian al Apărării Rajnath Singh, a precizat Casa Albă.

Biden, care a vorbit ultima dată cu Modi în martie, a declarat recent că doar India din grupul de ţări Quad a fost „oarecum şovăielnică” în ceea ce priveşte acţiunea împotriva Rusiei în legătură cu invazia acesteia în Ucraina.

Naţiunea sud-asiatică a încercat să îşi echilibreze legăturile cu Rusia şi Occidentul, dar, spre deosebire de alţi membri ai ţărilor din Quad- Statele Unite, Japonia şi Australia – nu a impus sancţiuni Rusiei.

Rusia a fost mult timp cel mai mare furnizor de echipamente de apărare al Indiei, în ciuda creşterii achiziţiilor din partea Statelor Unite în ultimul deceniu. Analiştii din domeniul apărării spun că livrările ruseşti sunt mai competitive din punct de vedere al costurilor şi sunt vitale pentru India, care se confruntă cu o armată chineză superioară.