• Armata americană a renunțat la planul de a trimite nave de război în Marea Neagră, informează ministrul turc de Externe.
  • Două nave de război americane urmau să intre în Marea Neagră miercuri și joi.
  • Oficialii americani au spus că Turcia se poate să fi înțeles greșit notificarea inițială.

Statele Unite au anulat mobilizarea a două nave de război în Marea Neagră, pe fondul îngrijorărilor legate de acumularea de trupe rusești la granițele Ucrainei, a declarat ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu, scrie Bloomberg.

Washingtonul și NATO s-au arătat alarmate de concentrarea de efective militare rusești în apropierea Ucrainei și în Crimeea, peninsula anexată de Moscova în 2014.. Săptămâna trecută, Turcia declarase că Washingtonul va trimite două nave de război în Marea Neagră, o decizie pe care Rusia a numit-o „provocare neprietenoasă”.

Ambasada SUA la Ankara a informat ministerul de externe al Turciei cu privire la anularea deciziei de trimitere a navelor, dar nu a oferit niciun motiv pentru această schimbare. Era programat ca navele americane să intre în Marea Neagră miercuri și joi.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

SUA au anulat ieri verbal trecerea [navelor]. Încă nu am primit o declarație scrisă”, a spus Cavusoglu într-un interviu pentru NTV TV. „Navele pot trece totuși în termen de trei zile după zilele programate, dar dacă nu fac acest lucru, trebuie să anunțe din nou Turcia cu 15 zile înaintea trecerii lor„.

Oficialii americani au spus că Turcia se poate să fi înțeles greșit notificarea inițială și că desfășurarea de trupe nu a fost niciodată confirmată, scrie Reuters. Aceștia au spus că Statele Unite înștiințează frecvent Turcia pentru potențialul acces al navelor americane la Marea Neagră. Dar o cerere nu înseamnă neapărat că navele vor și ajunge în apele Mării Negre, ci reprezintă mai degrabă o asigurare că, dacă se ia decizia trimiterii lor, acestea au deja aprobarea necesară.

Rusia a avertizat la începutul acestei săptămâni că orice desfășurare de forțe navale din partea SUA în Marea Neagră va fi considerată „extrem de provocatoare”.

Avertizând Washingtonul să rămână departe de Crimeea și de coasta Mării Negre, Rusia, spune că trimiterea trupelor la granița cu Ucraina este un exercițiu militar rapid de trei săptămâni pentru a testa disponibilitatea de luptă ca răspuns la un comportament amenințător din partea NATO. Autoritățile rusești au spus că exercițiul urmează să se încheie în termen de două săptămâni.

Înaintea notificării cu privire la navele de război americane, marina rusă a început miercuri exerciții în Marea Neagră, în timpul cărora s-au efectuat trageri asupra unor ținte de suprafață și aeriene.

Începând de marți retragerea trupelor rusești de la frontierele ucrainene a fost cerută Rusiei de cancelarul german Angela Merkel, de președintele SUA Joe Biden, de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, precum și de președintele turc Tayyip Erdogan.