• Merck susține că o pastilă pentru tratarea Covid-19 reduce la jumătate șansele de mortalitate și că va solicita aprobarea de urgență.
  • Companiile intenționează să solicite o autorizație de urgență pentru tratamentul antiviral Covid.
  • Molnupiravir nu reprezintă un vaccin. Acesta reprezintă însă un antiviral oral și experții au afirmat că dezvoltarea unui asemenea medicament.

Merck și Ridgeback Biotherapeutics, două companii farmaceutice din Statele Unite, au anunțat vineri că o pilulă a redus la jumătate riscul de spitalizare sau deces din cauza Covid-19 în cadrul unui studiu, relatează CNN.

Dacă va fi autorizat de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA pentru utilizarea în regim de urgență, acesta ar fi primul medicament oral pentru combaterea infecțiilor virale pentru Covid-19.

„La analiza intermediară, molnupiravirul a redus riscul de spitalizare sau deces cu aproximativ 50%”, a susținut Merck într-un comunicat de presă. „7,3% dintre pacienții care au primit molnupiravir au fost spitalizați sau au decedat până în ziua 29 după randomizare (28/385), comparativ cu 14,1% dintre pacienții tratați cu placebo (53.377). Până la Ziua 29, nu a fost raportat niciun deces la pacienții care au primit molnupiravir, comparativ cu 8 decese la pacienții care au primit placebo.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Molnupiravir nu reprezintă un vaccin. Acesta reprezintă însă un antiviral oral și experții au afirmat că dezvoltarea unui asemenea medicament ar putea constitui o nouă șansă de a combate Covid-19. O schemă de pilule zilnice pe termen scurt ar avea ca scop tratarea virusului la timp după diagnosticare și împiedicarea dezvoltării de simptome după expunere.

A fost aprobat un singur medicament antiviral pentru a trata Covid. Remdesivir se administrează pe cale intravenoasă pacienților bolnavi în spital. Nu este destinat unei utilizări timpurii și pe scară largă.

Se constată o creștere a numărului de vaccinări în unele state din SUA

În acest interval, din ce în ce mai multe state americane și sisteme de sănătate se îndreaptă spre inoculări cu caracter obligatoriu pentru anumiți lucrători. Autoritățile speră că stimulentul de angajare să elimine orice ezitare cu privire la vaccinurile Covid-19 – în timp ce un guvernator își face planuri de urgență.

Guvernatorul statului Connecticut, Ned Lamont, a cerut Gărzii Naționale să fie pregătită în cazul în care se va constata un deficit de personal în momentul în care un mandat și o cerință de testare vor intra efectiv în vigoare de la sfârșitul zilei de luni. Funcționarii de stat trebuie să furnizeze dovada vaccinării ori să-și facă testele săptămânale; cei care nu o fac vor fi puși în concediu fără plată.

De joi, peste 63% – 20.000 de salariați – au fost complet vaccinați în SUA, în timp ce 12% dintre salariați și-au reluat testele săptămânale, a afirmat Lamont. Au rămas peste 8.000 de angajați care nu sunt vaccinați, însă aproximativ 2.000 și-au actualizat statutul în ultimele două zile.

„Am oferit majorității angajaților de stat opțiunea de a se testa săptămânal în loc să se vaccineze, oferind mai multă flexibilitate decât statele vecine. De asemenea, am oferit angajaților noștri o perioadă de grație pentru conformitate. Nu există niciun motiv pentru care toți angajații noștri să nu se conformeze”, a precizat guvernatorul.

Autorizație de urgență

Companiile intenționează să solicite o autorizație de urgență pentru tratamentul antiviral Covid după ce medicamentul a avut „rezultate convingătoare” în cadrul studiilor clinice.

Eficacitatea molnupiravirului n-a fost influențată nici de data apariției simptomelor și nici de parametrii de risc inițiali ai pacienților, potrivit studiului. Medicamentul a demonstrat, de asemenea, că este eficient în mod consecvent în tratarea tuturor variantelor de Covid, inclusiv a tulpinii delta, larg dominantă și foarte transmisibilă.

La recomandarea unui comitet independent de monitorizare a datelor și în urma consultării cu Food and Drug Administration, recrutarea în cadrul studiului a fost oprită mai devreme din cauza rezultatelor pozitive.

În plus, Merck experimentează cu molnupiravirul într-un studiu internațional separat de fază 3 pentru a evalua eficacitatea acestuia în prevenirea răspândirii Covid în cadrul gospodăriilor.