• SUA organizează, începând cu 1 mai și până la finalul lunii mai, exerciții de amploare în estul Europei.
  • Vor fi 20 de state participante și nouă țări gazdă.
  • România nu a anunțat participarea la astfel de exerciții, până în acest moment.

SUA organizează, începând cu 1 mai și până la finalul lunii mai, exerciții de amploare în estul Europei, de la Marea Baltică până în Macedonia de Nord, Defender Europe 2022 și Swift Response 2022, implicând zeci de mii de militari.

Vor fi 20 de state participante și nouă țări gazdă, cei mai mulți militari fiind în Polonia, unde vor ajunge și 8.000 de britanici.

Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității, a oferit mai multe detalii despre implicațiile acestor exerciții desfășurate foarte aproape de războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Astfel de exerciții sunt planificate începând cu anul 2014, de la prima invazie a Rusiei în Ucraina

Bineînțeles că există, cel puțin la modul declarativ. Astfel de exerciții sunt planificate începând cu anul 2014, de la prima invazie a Rusiei în Ucraina. Ele se organizează odată cu concentrarea pe partea de nord a flancului estic. Anul trecut a fost pe partea de sud în România. Acum, concentrarea va fi mai mult pe nord, pe Polonia și țările baltice. Este un exercițiu care a fost planificat înainte de începerea războiului și, de fiecare dată, Rusia bineînțeles că a venit cu propagandă, spunând că NATO se pregătește de invazie, însă toate aceste exerciții au scenarii de apărare”, a explicat editorul șef al Monitorului Apărării și Securității, Florin Jipa.

România are o poziție strategică importantă, fiind țara NATO cea mai apropiată de frontul din Donbas. Câți militari români vor participa la manevre?

Așa este. România are cea mai privilegiată poziție, fiind cea mai apropiată de front, tocmai din această cauza SUA au dislocat aici încă din primele zile ale războiului structuri de informații și mijloace de informații, atât la granița cu Ucraina, cât și în Marea Neagră. Până în acest moment, România nu a anunțat participarea la astfel de exerciții, însă, ținând cont de experiența anilor din trecut, vor fi exerciții în România care vor fi conectate cel puțin la modul de scenariu…”, a transmis editorul șef al Monitorului Apărării și Securității, Florin Jipa.