• Peste 90 de milioane de americani au votat anticipat, un număr record de votanți
  • Temerea că după anunțarea câștigătorului, oricare ar fi el, vor izbucni proteste și violențe e din ce în ce mai mare
  • Sondajele recente arată că peste jumătate dintre americani sunt convinși că se va ajunge la confruntări în plină stradă

Fiecare oră care trece până la deschiderea urnelor din State crește presiunea în rândul americanilor. Iar oala asta care dă în foc îi fierbe pe toți, de pe coasta de Vest până pe cea de Est. Presiunea de pe umerii liderilor se simte în stradă, iar America se pregătește de violență și haos. Mult mai grav decât a fost în Manhattan săptămâna trecută, în timpul unui protest.

Clădiri de birouri, mari companii private, hoteluri, cafenele, restaurante, magazine de lux, bănci, complexuri rezidențiale din Washington DC, New York, San Francisco, Los Angeles și alte mari orașe americane, și-au acoperit vitrinele. Până și celebrul Macy’s din New York s-a baricadat.

Sam Kasfy, proprietar de magazin din Long Beach, California: „Ne gândim să angajăm paznici. Să punem cinci oameni cu arme să stea afară, în fața magazinului.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Șefii poliției au avertizat magazinele mari și mici să se pregătească. Placajele care înlocuiesc decorațiunile, evident, nu le plac newyorkezilor. Inspiră teamă și deznădejde. Cam ca într-un peisaj postapocaliptic.

Tina Sayah, locuitor din New York: „Este trist să văd New York în această condiție, cu toate aceste magazine frumoase cu placaj peste vitrine sau închise. Este deranjant.”

Universitatea George Washington din capitala SUA a cerut studenților și profesorilor să-și facă provizii de mâncare și de medicamente pentru o săptămână. Practic, să se pregătească ca și cum ar veni un uragan sau o furtună de zăpadă. Companiile private și băncile au trimis scrisori clienților lor în care spun că sucursalele rămân deschise dar cu ferestrele acoperite. O parte din bancomate vor fi oprite temporar ca să nu fie sparte.

Walmart, cel mai mare vânzător de arme și muniție din Statele Unite, a anunțat că retrage aceste produse din vitrine, dar s-a răzgândit după nici două zile. Puștile și pistoalele se vând acum ca pâinea caldă în SUA.

Bărbat înarmat la un protest: „Nu știi niciodată peste ce nebuni o să dai. Fiecare trebuie să aleagă o tabără. Oamenii au ajuns să se împuște pe străzi din cauza opiniilor politice.”

Taberele sunt atât de polarizate încât un sondaj recent arată că 40% din votanții înregistrați nu au nici măcar un prieten apropiat care să susțină candidatul celeilalte echipe politice. De asemenea, este teama că sondajele sunt greșite, cum au fost și acum 4 ani, deoarece sunt mulți votanți al lui Trump care se ascund.