• Casa Albă a comunicat că președintele Joseph Biden are „încredere totală” în „patriotismul” generalului Mark Milley.
  • Departamentul Apărării a transmis că generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali militari chinezi în cadrul procedurilor de rutină.
  • Trump a afirmat că, dacă sunt adevărate conversațiile cu chinezii, acestea reprezintă acte de „trădare”.
  • Milley se temea că Trump ar putea declanșa un război împotriva Chinei.

Generalul Mark Milley, șeful Statului Major interarme al SUA, a afirmat vineri că întrevederile pe care le-a purtat cu reprezentanții militari din China spre sfârșitul perioadei de mandat a președintelui Donald Trump s-au încadrat „perfect” în atribuțiile sale.

„Sunt discuții de rutină, pentru a le oferi asigurări atât aliaților, cât şi, în acest caz, adversarilor, pentru asigurarea stabilității strategice”, a declarat generalul Mark Milley, citat de agenția Associated Press.

„Discuțiile de acest tip se încadrează perfect în atribuțiile şi responsabilitățile șefului Statului Major”, a subliniat generalul Mark Milley.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Casa Albă a comunicat că președintele Joseph Biden are „încredere totală” în „patriotismul” generalului Mark Milley, șeful Statului Major Interarme, în pofida dezvăluirilor privind contactele cu oficiali militari chinezi.

Departamentul Apărării: Milley a comunicat doar în cadrul procedurilor de rutină

Departamentul Apărării a transmis că generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali militari chinezi în cadrul procedurilor de rutină care au rolul menținerii stabilității strategice.

„Șeful Statului Major Interarme din SUA comunică în mod constant cu șefii de stat major din lume, inclusiv cu cei din China şi Rusia. Aceste conversații rămân esențiale pentru îmbunătățirea intereselor de securitate națională, pentru reducerea tensiunilor, oferirea de claritate, evitarea efectelor neintenționate sau a conflictelor”, a declarat miercuri seară David Butler, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

„Conversațiile pe care le-a avut în ianuarie cu oficiali militari chinezi şi din alte țări s-au derulat prin respectarea acestor atribuții şi cu responsabilitatea de a oferi asigurări în scopul menținerii stabilității strategice. Toate conversațiile șefului Statului Major Interarme cu omologii săi, inclusiv cele despre care s-a relatat în presă, se derulează în mod organizat, sunt coordonate şi comunicate Departamentului Apărării şi agenției intermediare”, a subliniat Butler.

Donald Trump: Gestul lui e semn de trădare

Fostul președinte american Donald Trump a afirmat că, dacă sunt adevărate, dezvăluirile privind contactele generalului Mark Milley, șeful Statului Major Interarme din SUA, cu oficiali militari chinezi, sunt acte de „trădare”.

„Dacă sunt adevărate – ceea ce este greu de crezut că el ar fi sunat în China şi ar fi făcut acele lucruri, că voia să le ofere consultanță în avans despre un atac – acest lucru este trădare”, a declarat Donald Trump la postul Newsmax.

De altfel, Donald Trump a dat asigurări că nu a intenționat deloc să atace China. „Nu m-am gândit niciodată să atac China”, a subliniat fostul președinte american.

Milley se temea că Trump o să comită un război cu China

Conform cotidianului The Washington Post, în ultimele luni ale mandatului președintelui Donald Trump, generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme al armatei SUA, se temea că liderul de la Casa Albă ar putea declanșa un război împotriva Chinei, astfel că a acționat pentru evitarea unui conflict. În două convorbiri telefonice secrete, generalul Mark Milley i-ar fi oferit asigurări șefului Statului Major al armatei chineze, Li Zuocheng, că Statele Unite nu vor lansa niciun atac, conform dezvăluirilor făcute într-o carte de Bob Woodward şi de Robert Costa, jurnaliști ai cotidianului The Washington Post. O conversație telefonică ar fi avut loc pe 30 octombrie 2020, cu patru zile înaintea scrutinului prezidențial pierdut de Donald Trump, iar a doua pe 8 ianuarie 2021, la două zile după violențele comise la Capitoliu de simpatizanții lui Donald Trump.

„Generale Li, vreau să vă asigur că Administrația americană este stabilă şi că totul va fi în ordine. Nu intenționăm să vă atacăm, nu intenționăm să lansăm operațiuni militare împotriva voastră. Generale Li, noi doi ne cunoaștem de cinci ani. Dacă vom ataca, eu vă voi suna înainte. Nu va fi o surpriză”, i-ar fi spus generalul Mark Milley omologului său din China, conform jurnaliștilor de la cotidianul The Washington Post, în octombrie 2020. Ulterior, generalul SUA ar fi transmis, în ianuarie 2021: „Suntem stabili în proporție de sută la sută. Totul este în regulă. Dar democrația poate avea dificultăți uneori”.

Generalul Mark Milley ar fi discutat cu alți comandanți militari americani și ar fi cerut revizuirea procedurilor de lansare a armelor nucleare, explicând că președintele poate da ordinul, dar el, Milley, trebuie să fie implicat în decizie. De altfel, procedura SUA privind lansarea armelor nucleare prevede că ordinul este dat de președinte, dar trebuie verificat de secretarul Apărării şi există o ierarhie militară precisă de punere în aplicare a ordinului.