SUA și 10 dintre aliați fac apel la o încetare a focului de 21 de zile, la granița dintre Israel și Liban

SUA și 10 dintre aliații lor au cerut miercuri o încetare a focului de 21 de zile la granița dintre Israel și Liban, încercând să prevină izbucnirea unui război regional, scrie CNN.

O încetare „imediată” a focului peste graniță ar „oferi spațiu pentru diplomație în vederea încheierii unui acord diplomatic”, se arată într-o declarație a țărilor.

„Situația dintre Liban și Israel de la 8 octombrie 2023 este intolerabilă și prezintă un risc inacceptabil de escaladare regională mai largă. Acest lucru nu este în interesul nimănui, nici al poporului israelian, nici al poporului libanez”, se arată în declarația Statelor Unite, Australiei, Canadei, Uniunii Europene, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite și Qatarului.

„Este timpul să încheiem un acord diplomatic care să permită civililor de pe ambele părți ale frontierei să se întoarcă la casele lor în siguranță”, au declarat țările. „Cu toate acestea, diplomația nu poate avea succes pe fondul unei escaladări a acestui conflict”.

„Facem apel la toate părțile, inclusiv la guvernele Israelului și Libanului, să aprobe imediat încetarea temporară a focului”, se arată în declarație, citând o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care solicită încetarea ostilităților între Israel și Hezbollah.

„Suntem apoi pregătiți să sprijinim pe deplin toate eforturile diplomatice pentru a încheia un acord între Liban și Israel în această perioadă, bazându-ne pe eforturile din ultimele luni, care să pună capăt acestei crize”, a continuat declarația.

Președintele american Joe Biden și președintele francez Emmanuel Macron au emis o declarație separată în care au afirmat că este timpul „să dăm diplomației o șansă de reușită și să evităm noi escaladări peste graniță”.

„Este timpul pentru o soluționare la granița dintre Israel și Liban care să asigure siguranța și securitatea pentru a permite civililor să se întoarcă la casele lor”, au declarat președinții american și francez miercuri târziu, după discuții urgente în marja Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite de la New York.

„Schimbul de focuri de la 7 octombrie și, în special, în ultimele două săptămâni, amenință cu un conflict mult mai amplu și cu vătămarea civililor”, au scris președinții. „Prin urmare, am lucrat împreună în ultimele zile la un apel comun pentru o încetare temporară a focului pentru a da diplomației o șansă de succes și pentru a evita escaladări suplimentare peste graniță”.

Biden și Macron au făcut apel „la o largă susținere și la sprijinul imediat al guvernelor din Israel și Liban”.

CNN a relatat mai devreme miercuri că Statele Unite lucrează de urgență la un plan de mediere a unei încetări a focului, potrivit a trei surse familiarizate cu această chestiune, în timp ce oficialii privesc cu o îngrijorare din ce în ce mai mare perspectiva extinderii conflictului.

Oficialii americani au lucrat cu omologi din Franța și din alte națiuni pentru a încerca să ajungă la un acord diplomatic care ar întrerupe luptele de-a lungul graniței de nord a Israelului, reluând în același timp încetarea focului și discuțiile privind ostaticii din Gaza, au declarat aceste persoane.

Ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, a declarat miercuri seară în cadrul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite că Franța colaborează cu SUA pentru a obține o încetare a focului de 21 de zile pentru a permite negocieri și că detaliile vor fi făcute publice în curând. „O soluție diplomatică este într-adevăr posibilă”, a spus el, adăugând că se va deplasa la Beirut la sfârșitul săptămânii pentru a lucra cu părțile interesate locale.

O sursă a declarat că efortul de a media o încetare a focului a început serios pentru administrația Biden după ce consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, a vorbit luni la telefon cu un înalt oficial israelian, Ron Dermer.

Biden a discutat despre escaladarea ostilităților în Orientul Mijlociu cu diverși lideri mondiali în această săptămână, în marja Adunării Generale. Miercuri, el a discutat această chestiune cu Macron, a declarat Casa Albă

Eforturile vin în contextul în care generalul de top al Israelului a declarat miercuri că armata israeliană se pregătește pentru o posibilă incursiune terestră în Liban.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat undă verde guvernului său să se implice în eforturile SUA, a declarat un oficial israelian pentru CNN.

Oficialul a declarat că Netanyahu și-a dat acordul cu înțelegerea că orice acord ar trebui să permită întoarcerea civililor israelieni la casele lor din nordul Israelului.

Amos Hochstein, un consilier senior al Casei Albe, este implicat, a declarat sursa, adăugând că americanii nu vorbesc direct cu Hezbollah.

Secretarul de stat Antony Blinken și-a petrecut ultimele zile în marja reuniunii ONU făcând naveta între partenerii arabi și europeni, lucrând la detaliile unei propuneri de încetare a luptelor dintre Israel și Hezbollahul libanez, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat.

Luni seara, un oficial american a declarat pentru CNN că administrația este extrem de aproape de finalizarea unui plan de reducere a tensiunilor dintre Israel și Hezbollah și Hamas, dar că oficialii încearcă să păstreze negocierile cât mai private posibil pentru a evita perturbarea discuțiilor fragile care implică mai multe țări.

Dar, potrivit oficialilor, acum se pune accentul pe decuplarea eforturilor de încetare a focului pentru Liban și pentru Gaza. Hezbollah a declarat de mult timp că își va opri tirul de rachete doar atunci când va exista liniște în Gaza, în timp ce Israelul a încercat să le trateze ca pe conflicte separate. De asemenea, Casa Albă a susținut în mod constant că o încetare a focului în Gaza ar debloca mult mai mult, inclusiv un acord diplomatic cu Hezbollah care ar permite civililor libanezi și israelieni să se întoarcă acasă.

Având în vedere teama de escaladare, oficialii americani și alți oficiali internaționali fac presiuni pentru a se ajunge mai întâi la un acord care să pună capăt luptelor din Liban, în creștere vertiginoasă, pentru ca apoi să se poată întoarce la eforturile de încetare a focului din Gaza, care au fost blocate.

Biden și principalii săi oficiali din domeniul securității naționale și-au exprimat în mod regulat optimismul și speranța că acordurile pentru ambele părți sunt aproape, pentru ca apoi să le vadă destrămându-se. Recent, oficialii americani au declarat că nu știu dacă Netanyahu sau liderul Hamas Yahya Sinwar au voința politică de a accepta o încetare a focului în Gaza.

Un diplomat european și-a exprimat scepticismul cu privire la perspectivele de reușită ale eforturilor, afirmând că nu văd „niciun motiv pentru a fi optimiști în acest moment”. Diplomatul a adăugat că discuțiile în curs avansează, dar „situația se deteriorează și se agravează de la o oră la alta”.

Planurile ar putea fi un subiect de discuție în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, programată pentru miercuri, solicitată de Franța.

În cadrul unei reuniuni separate a Consiliului de Securitate al ONU, la începutul zilei de miercuri, prim-ministrul britanic Keir Starmer a solicitat „o încetare imediată a focului între Israel și Hezbollah-ul libanez și punerea în aplicare a unui plan politic care să permită civililor israelieni și libanezi să se întoarcă la casele lor și să trăiască în pace și securitate”.

Un oficial britanic a subliniat că a sosit momentul să depășim apelurile la „dezescaladare” și să solicităm în schimb încetarea imediată a luptelor. Acest oficial a sugerat, de asemenea, că eforturile diplomatice privind încetarea focului în Gaza ar trebui să fie separate de eforturile privind Libanul pentru a obține o încetare imediată a focului peste linia albastră.

În cadrul emisiunii de zi „The View” de pe ABC, Biden a făcut aluzie la discuțiile în curs de desfășurare pentru a ajunge la o încetare a focului în Liban, care ar putea debloca alte discuții de pace în alte părți ale regiunii.

„Există o modalitate de a face acest lucru și există o posibilitate – nu vreau să exagerez, dar există o posibilitate – dacă putem ajunge la o încetare a focului în Liban, putem trece la discuții cu Cisiordania, dar trebuie să ne ocupăm și de Gaza”, a spus el.

„Dar este posibil”, a spus el, ”și îmi folosesc fiecare fărâmă de energie pe care o am împreună cu echipa mea … pentru a realiza acest lucru. Există o dorință de a vedea o schimbare în regiune.”

Blinken a declarat în interviurile de miercuri că SUA lucrează la un plan care ar permite cetățenilor israelieni și libanezi strămutați să se întoarcă la casele lor.

„Ar fi printr-un acord diplomatic prin care forțele s-ar retrage de la graniță, s-ar crea un mediu sigur, iar oamenii s-ar întoarce acasă. Spre asta ne îndreptăm. Pentru că, deși există o problemă foarte legitimă aici, nu credem că războiul este soluția”, a declarat el pentru NBC News.

Exit mobile version